Australië blijft belangrijkste bestemming voor Chinese investeringen

Australië bleef het voorbije jaar de belangrijkste bestemming voor Chinese directe investeringen, maar krijgt daarbij steeds meer concurrentie van andere landen. Dat is de conclusie van een rapport van consulent KPMG en het China Studies Centre van de University of Sydney. Opgemerkt wordt dat de Chinese directe investeringen zowel op het gebied van industriesector, geografische bestemming als investeerders-type een grotere diversificatie kennen. Australië was de voorbije acht jaar de belangrijkste bestemming voor Chinese investeringen.

Dominant

"Australië verliest duidelijk zijn dominante status in Chinese directe investeringen," voert onderzoeksleider Hans Hendrischke aan. "Vooral de Verenigde Staten en Canada halen hun achterstand tegenover Australië op. Ook de rest van de wereld strijdt steeds agressiever om Chinese investeringen." Eind vorig jaar had China 51 miljard dollar geïnvesteerd in Australië, gevolgd door de Verenigde Staten (50,7 miljard dollar) en Canada (36,7 miljard dollar). Andere belangrijke bestemmingen zijn Brazilië en Rusland. In Europa en Afrika zijn respectievelijk Groot-Brittannië en Nigeria de belangrijkste bestemmingen.

Focus op grondstoffen

Vijf jaar geleden registreerde Australië een recordbedrag van 16,2 miljard dollar aan Chinese investeringen. Het voorbije jaar bedroegen die investeringen 11,4 miljard dollar. Dat betekende wel een stijging met 21 procent tegenover het jaar voordien, gespreid over zevenentwintig transacties. "Australië blijft een prioritaire bestemming voor Chinese investeringen, dankzij de grote voorraad grondstoffen, stabiele en betrouwbare institutionele systemen en een uitstekend imago op het gebied van levensstijl," merkt Hendrischke nog op.Mijnbouw en grondstoffen blijven de belangrijkste sectoren voor Chinese investeringen in Australië, maar steeds meer worden ook projecten opgezet rond gaswinning, landbouw, hernieuwbare energie en immobiliën.

Bron: Express.be