Finland wereldwijd marktleider in informatica

Finland is wereldwijd marktleider in de informatica-sector. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Booz & Company, de onderzoeksinstituten Insead en Cornell en het World Economic Forum. Vorig jaar stond Finland nog op een derde plaats, maar is dit jaar van plaats gewisseld met buurland Zweden. De Aziatische stadsstaat behoudt zijn tweede plaats. De onderzoekers merken op dat de ontwikkelingslanden, maar ook vele opkomende markten nog een belangrijke achterstand op het gebied van informatica dienen op te halen. In het rapport wordt echter ook opgemerkt dat de Europese crisis eveneens zijn sporen heeft nagelaten.

Vooral Scandinavische landen

De top tien wordt verder gevormd door Nederland, Noorwegen, Zwitserland, Groot-Brittannië, Denemarken, de Verenigde Staten en Taiwan. "Deze landen zijn erin geslaagd een omgeving te creëren waarin informatica optimaal tot zijn recht kan komen," merken de onderzoekers op. Onder meer wordt opgemerkt dat de Verenigde Staten kunnen terugvallen op een sterke infrastructuur en innovatie, maar wel wordt gehinderd door een nadelige politieke en regelgevende omgeving. Opkomende economieën worden volgens het rapport daarentegen geconfronteerd met zwakke ecosystemen voor digitale ontwikkelingen en innovatie.

Platformfunctie

"Informatica wordt algemeen erkend als een belangrijk platform voor bedrijven en economieën om de productiviteit op te drijven, middelen vrij te maken en innovatie en werkgelegenheid te creëren," aldus het rapport. De onderzoekers merken op dat de digitalisering twee jaar geleden wereldwijd zes miljoen banen heeft gecreëerd en 193 miljard dollar heeft bijgedragen tot de wereldwijde economie, al wordt toegegeven dat de impact niet over alle sectoren en economieën evenwichtig is verdeeld. Er wordt aan toegevoegd dat er tot nu toe vooral inspanningen werden gedaan voor de uitbouw van de infrastructuur, maar moet er nu vooral worden gewerkt aan de creatie van een digitale economie.

Verschillen Noord- en Zuid-Europa

De onderzoekers stellen dat de eurocrisis een opmerkelijk effect heeft gehad op de ontwikkelingen van de informatica-sectoren in de Europese regio."Er is een toenemend verschil waar te nemen in de prestaties van de West-Europese landen en de zuiderse markten," wordt er benadrukt. "Het gebruik van informatica voor economische groei in zuidelijke landen zoals Spanje, Italië, Portugal en Griekenland wordt duidelijk gehinderd door een politieke en structurele onstabiliteit. " Er wordt nog opgemerkt dat opkomende landen zoals Azerbeidzjan, Kazachstan, Georgië en Armenië een duidelijke inhaalbeweging hebben ingezet.

Bron: Express.be