Vol huis VFB beurs in Antwerpen

Mark Mobius:‘Snellere groei, lagere schulden en betere waarderingen in groeilanden’

‘De groeilanden zijn vandaag goed voor 35 procent van de wereldeconomie. Dus zou elke belegger met een wereldwijd perspectief voor minstens 35 procent in de groeilanden moeten beleggen’, stelt Mark Mobius, de CEO van FranklinTempletonInvestmentsEmerging Markets. Mobius, die in de beleggerswereld van een sterrenstatus geniet, sprak op zaterdag 27 april op de jaarlijkse VFB-Happening in Kinepolis Antwerpen. Bijna 1.500 beleggers woonden de Happening bij.

Mark Mobius, topman Franklin Templeton
Mark Mobius, topman Franklin Templeton

Mobius gaf goede redenen voor een investering in de groeilanden. De economische groei is er, met naar verwachting 5,4 procent voor 2013, hoger dan in de ontwikkelde landen. De schulden nemen er de jongste tijd als percentage van het BBP stelselmatig af, hoewel zij al beduidend lager liggen dan in de ontwikkelde landen. De inflatie is er fors gedaald. En toch liggen de koers-winstverhoudingen er lager dan in de ontwikkelde landen.

Ageas laat verleden achter zich

Bart De Smet, CEO van Ageas , had voor de beleggers nog belangrijk nieuws te melden heet van de naald. Ageas , de Belgische staat en BNP Paribas hebben de activa van Royal Park Investments, waarin de ‘bad bank’ van Ageas was ondergebracht, verkocht aan een institutionele investeerder.
Bart de Smet, <a href='/aandeel/49-ageas'> Ageas </a>
Bart de Smet, Ageas
Voor Ageas betekent dat een opbrengst van 1,04 miljard euro. Dan blijft in Royal Park Investments nog enkel het beheer van de geschillen met betrekking tot een aantal Amerikaanse activa over, wat mogelijk nog voor opbrengsten zou kunnen zorgen. ‘Daarmee is het verleden helemaal afgewerkt’, stelde De Smet.

Daarnaast verkocht Ageas de callopties in BNP Paribas aan de Belgische staat voor 144 miljoen euro. In totaal krijgt de verzekeraar dus 1,185 miljard euro kasmiddelen binnen. Daarvan zal, als de aandeelhouders het voorstel goedkeuren, een extra dividend van 1 euro per aandeel betaald worden. Wat op applaus werd onthaald door de beleggers.

Aandelen gemiddeld geprijsd

In zijn overzicht van de macro-economische vooruitzichten wees Stefan Duchateau, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Argenta Funds erop dat de beurzen sinds 1802 een gemiddelde jaarlijkse return hebben behaald van 7,6 procent. Dat komt neer op een koers-winstverhouding van 13. In dat licht zijn de Europese beurzen niet echt ondergewaardeerd, maar zeker ook niet te duur. Hij legde ook de grafiek van de rente in Japan boven op de grafiek van de Duitse rente nu en leidde daaruit af dat, als het Japanse scenario herhaald wordt, de Duitse rente nog 10 tot 20 jaar laag zal blijven.

John Crombez, professor Advanced Corporate Finance aan de UGent en staatssecretaris voor de bestrijding van de sociale en fiscale fraude, bleef stilstaan bij de prijs van de ongelijke toegang tot informatie. Hij verwonderde er zich over dat het probleem zo weinig aandacht krijgt en pleitte ervoor dat de overheid hiervoor normen zou opleggen.

Verschillende bedrijfsleiders, als Christian Reinaudo van Agfa-Gevaert , Joop Janssen van EVS, Michèle Sioen van Sioen en FrançoiseChombar van Melexis , evenals financieel directeur Bernard de Laguiche van Solvay gaven tekst en uitleg bij de strategie van hun bedrijf. VFB-analist Gert De Mesure wees op de voordelen van een belegging in vastgoed via genoteerde vastgoedbevaks.

Senior Investment Manager van Averdeen, Ben Ritchie, gaf uitleg bij het beleggingsbeleid van de fondsenbeheerder en onderstreepte dat Europa nog over heel wat goede bedrijven beschikt. De CEO van BNP Paribas Ageas , Max Jadot, besloot de Happening met een terugblik op het verleden, een overzicht van wat al verwezenlijkt is en van wat nog te doen staat voor de bank.

Bron: VFB