Zwitsers bankgeheim kreunt onder Amerikaanse druk

Zwitserland heeft een beslissende stap gezet richting de opheffing van zijn - ooit ongenaakbare - bankgeheim. Het land wil zo een eind maken aan zijn geschil met de Verenigde Staten. De beslissing is het gevolg van de stopzetting van de Wegelin Bank, Zwitserlands oudste private bank. Die bank moest haar activiteiten beëindigen na te hebben toegegeven tussen 2002 en 2011 minstens 100 Amerikaanse klanten te hebben geholpen belastingen te ontduiken. Wegelin & Co moest een boete van 57 miljoen euro betalen, maar werd in ruil voor haar schuldbekentenis gespaard van verdere gerechtelijke vervolging.

Zwitserland wil andere banken eenzelfde lot besparen en ontwierp daarom een wet die het mogelijk maakt voor banken om onder het bankgeheim uit te komen en medewerking te verlenen aan de Amerikaanse autoriteiten waar het individuele schikkingen betreft.

Identiteit blijft geheim

De maatregel blijft één jaar van kracht en is van toepassing op de activiteiten van het personeel en de klanten van Zwitserse banken in de VS. De identiteit van de klant blijft wel geheim. Zwitserse banken die zich bereid tonen de maatregel toe te passen zouden van vervolging over handelingen in het verleden worden bevrijd. Wel staan hen zware boetes te wachten. In theorie kunnen Zwitserse banken de wet naast zich neerleggen, maar de gevolgen zijn dan wel enorm.

Nog geen goedkeuring

Het Zwitserse parlement moet in juni de wet goedkeuren. Indien dat gebeurt wordt ze onmiddellijk van kracht. Een definitief einde van het bankgeheim verwacht is het nog niet, zegt Ruben Freudental, partner bij Deloitte en hoogleraar belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, op BNR: Of het bankgeheim wereldwijd ooit zal uitsterven is de vraag. "Er zullen waarschijnlijk altijd landen zijn die weinig te duchten hebben van de economische druk van buiten. Maar een land als Zwitserland zal waarschijnlijk met een paar jaar wel door de knieën gaan."

Bron: Express.be