China wordt grootste goudimporteur van de wereld

China zal dit jaar ongeveer duizend ton goud hebben ingevoerd. Daarmee zal het land India verdringen als grootste goudinvoerder van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de World Gold Council (WGC). India zou dit jaar ongeveer negenhonderd ton goud inkopen. Albert Cheng, bij de sectororganisatie managing director voor het Verre-Oosten, zegt te verwachten dat China, onder meer door de recente hervormingen, ook in de toekomst de goudimport nog verder zal blijven opdrijven. De People’s Bank of China, die de goudhandel in China moet regelen, had eerder al aangekondigd de beperkingen op de import en export van goud te zullen versoepelen.

Meer invoer

“China heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar al 797,8 ton goud ingevoerd, terwijl de Indiase import op datzelfde ogenblik 715,7 ton vermeldde,” zegt Albert Cheng. “India wordt geconfronteerd met een zwaar handelstekort en een zwakke roepie en heeft in april van dit jaar een aantal maatregelen genomen om de vraag naar goud, dat na olie de grootste impact heeft op de invoerfactuur van het land, te beperken. Nagenoeg de hele Indiase vraag naar goud wordt door import gedekt en in dollars betaald. Onder meer is het in India verboden om gouden muntstukken te importeren, terwijl handelaars worden verplicht om 20 procent van hun voorraden opnieuw te exporteren.”

Vraag ook omhoog

“Tegelijkertijd is in China de vraag naar goud dit jaar met 40 procent gestegen, onder meer te wijten aan prijsdalingen die zijn uitgemond in een grotere interesse in juwelen, goudstaven en munten” zegt Albert Cheng nog. “Door de economische hervormingen die het land heeft aangekondigd, zal de invoer van goud in China bovendien nog verder toenemen. Daarnaast mag worden verwacht dat de vraag nog zal worden opgedreven in aanloop naar het Chinese nieuwjaar eind januari. Chinese consumenten blijven door hun toenemende rijkdom investeren in grotere voorraden goud. Bovendien is goud naast vastgoed en waardepapier één van de populaire activa van Chinese investeerders.”

Bron: Express.be