Nederland is zijn AAA-status kwijt

Nederland is zijn AAA-kredietbeoordeling kwijt nadat Standard & Poor’s de Nederlandse status van AAA verlaagde naar AA+, met een stabiele verwachting.

De kredietbeoordelaar maakt zich zorgen vanwege de tegenvallende economische groeivooruitzichten, maar behoudt een stabiel vooruitzicht vanwege de"politieke consensus ten opzichte van het indammen van de staatsschuld en tekorten''. De Nederlandse economie groeit minder snel dan die van zijn buurlanden. Verwacht wordt dat de economie bij onze noorderburen in 2014 een groei zal realiseren van 0,5 % om tegen 2016 te versnellen tot 1,5%. Maar die groeipercentages steken schril af tegen de gemiddelde jaarlijkse groei in de periode 2004-2007 en de gemiddelde langetermijngroei van 1994-2009.

De Nederlandse Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt in een eerste reactie niet te verwachten dat de verlaging grote gevolgen heeft voor de rente die het land betaalt over zijn schulden. De twee andere kredietbeoordelaars - Fitch en Moody’s - hebben recent nog de Triple-A status van Nederland herbevestigd.

Nu Nederland bij een van de drie kredietbeoordelaars zijn AAA-status kwijt is, zijn er nog slechts 10 landen in de wereld die bij alle drie de grote beoordelaars de Triple-A status genieten. Dat zijn: Australië, Canada, Denemarken, Finland, Duitsland, Luxemburg, Noorwegen, Singapore, Zweden en Zwitserland.

Bron: Express.be