ING: sentiment aandelenmarkt blijft positief in 2014

Hoewel de aandelenmarkten in de Benelux de afgelopen periode flink zijn gestegen, denken de aandelenanalisten van ING dat aandelen in 2014 een aantrekkelijke belegging blijven. Ze blijven tekenen van macro-economisch herstel zien en verwachten dat het positieve sentiment op de beurs in 2014 zal doorzetten. De ING-analisten sluiten niet uit dat er op de huidige stijging nog een bescheiden correctie kan komen, maar zien dat als een mogelijkheid om in te stappen of aandelen bij te kopen, gezien het goede perspectief over het gehele jaar.

In hun vandaag verschenen rapport over meest aantrekkelijke aandelen in de Benelux voor het eerste kwartaal van 2014 - de ING Benelux Top Picks lijst - wijzen de analisten erop dat de omstandigheden gunstig blijven voor aandelen gedurende 2014. Dat komt door een combinatie van lage inflatie, een lage rente, stimuleringsmaatregelen van centrale banken en de voortgaande herallocatie van laagrenderende beleggingen naar aandelen door met name institutionele beleggers.

Beleid FED en ECB blijft aandelenmarkten ondersteunen

“Naast de lage inflatie voorzien we bijvoorbeeld dat de Fed op korte termijn niet zal beginnen met het afbouwen van de monetaire verruiming. Fed-voorzitter Janet Yellen heeft immers diverse malen aangegeven daarmee geen haast te hebben”, zegt Marco Gulpers, hoofd aandelenanalyse Benelux van ING Commercial Banking. “Doordat het monetaire beleid van de Fed, maar ook van de ECB, de aandelenmarkten ook in 2014 zal ondersteunen, blijven beleggers geld van minder goed renderende beleggingen verplaatsen naar aandelen.”

Waarderingen lopen gemiddeld iets vooruit

De analisten zien wel dat de waarderingen over de hele linie al iets vooruitlopen op de winstverwachtingen van volgend jaar. “We sluiten niet uit dat er een bescheiden correctie kan plaatsvinden, maar dat zal wat ons betreft een aantrekkelijk instapmoment kunnen zijn”, aldus Gulpers. Voor het selecteren van de aantrekkelijkste aandelen is gekeken naar welke koersen in 2013 duidelijk zijn achtergebleven en in 2014 mogelijk herstellen. De mogelijkheid om te profiteren van een opgaande markt of tot een verbetering van onder meer koers/winstverhouding en winstgroei zijn andere selectiecriteria. Ook zijn de ING-analisten beducht voor al te optimistische waarderingen.

Top picks favorieten

Op basis van bovengenoemde criteria komen de ING-analisten tot onderstaande lijst van favoriete aandelen in de Benelux. Vijf daarvan zijn cyclische fondsen die naar verwachting kunnen profiteren van een herstel: Boskalis , Econocom , Randstad , TNT Express en SBMO. SES en Heineken zijn twee defensieve aandelen die in waardering zijn achtergebleven in 2013, en goed gepositioneerd zijn voor een opleving. De lijst wordt aangevuld door KBC en Vastned die ook beiden kunnen profiteren van herstel in de Benelux en een herstel in winstgroei kunnen laten zien.