Financiële crisis kost Belgische staat ruim 10 miljard euro

De financiële crisis, die vijf jaar geleden uitbrak, heeft de Belgische staat tot nu toe al een verlies opgeleverd van 14,74 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het Rekenhof. Indien de recente verkopen van Royal Parc Investments (RPI) en BNP Paribas Ageas , die in de statistieken van het Rekenhof niet werden opgenomen, worden meegerekend, komt het verlies uit op een bedrag van 10,5 miljard euro.

Het Rekenhof meldt dat de Belgische staat sinds het uitbreken van de crisis 31,1 miljard euro heeft uitgegeven om de financiële sector en de eurozone te ondersteunen. Als compensatie voor die ondersteuning werd een vergoeding, onder meer door de uitkering van dividenden en rentes op toegekende leningen, van 16,2 miljard euro ontvangen. Dat komt uit op een negatief saldo van 14,74 miljard euro.

België heeft echter nog een belang van ongeveer 7 miljard euro in de Franse groep BNP Paribas en ook wordt gerekend op een meerwaarde bij de verkoop van Belfius. Daardoor zou het verlies nog verder kunnen worden afgebouwd. België staat echter nog wel voor bijna 44 miljard euro garant voor Dexia .

Bron: Express.be