Screener Piotrosky wederom zeer sterk

De rendementen van de diverse aandelenscreeners die de Amerikaanse beleggingsclub AAII (American Association of Individual Investors) zijn nog steeds zeer fors dit jaar. Uiteraard noteren dit jaar de meeste aandelenindices in de plus maar diverse screeners staan dit jaar wel zeer fors in het groen. Dit bij diverse portefeuilles, zoals het F-score model van Piotrosky, niet alleen dit jaar maar ook over meerdere jaren scoren deze portefeuilles robuust sterk zo lijkt het.

Performances top screeners Amerikaanse beurs

Piotrosky portefeuille, Piotrosky portfolio

Over de afgelopen jaren is de screener van Piotrosky met grote afstand de sterkste gebleken. Dit jaar staat zijn screener ruim 133 procent in de plus (op basis van de koersen per 31 oktober 2013). Kijkende naar de meerdere jaren dan scoort deze screener bij de meeste looptijden zoals 3, 5 en 10 jaar veruit het beste. Over de afgelopen jaar behaalde deze portefeuille een gemiddeld jaarrendement van 30,8 procent.

Piotrosky eisen

De methodiek van Piotroski bestaat uit een hele strenge aandelenfilter die vooral kijkt naar 9 fundamentele factoren. Naast de diverse bekende valuefactoren zoals de koers/winst-verhouding, de solvabiliteit en de winstgevendheid kijkt deze screener ook naar de aandeleninkoop. Dit geldt als een hard criterium, mocht aan één van de eisen niet voldaan worden dan wordt het aandeel niet in zijn portefeuille opgenomen. Dit is zelfs zo streng dat momenteel er van het Amerikaanse beleggingsspectrum maar 3 aandelen toelaat tot zijn portefeuille.