Fed gaat steun afbouwen

Met de beslissing van de Amerikaanse centrale bank (Fed) om haar obligatieaankopen te verminderen van 85 tot 75 miljard dollar per maand komt een einde aan een nooit gezien tijdperk van goedkoop geld. De voorbije 5 jaar heeft de Fed met stimulusprogramma’s ruim 4.000 miljard dollar in de Amerikaanse economie gepompt. Volgens Ben Bernanke, de voorzitter van de Fed, is het moment aangebroken om de activa-aankopen ‘lichtjes te verminderen, rekening houdend met de verbeterende arbeidsmarkt.’

Bernanke herhaalde zijn belofte om de basisrente laag te houden ( 0 tot 0,25 procent) ‘tot de werkloosheidsgraad duidelijk onder 6,5 procent is gedaald.' Die werkloosheidsgraad daalde in november tot 7 procent. De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn beter dan een paar maanden geleden. Analisten voorspellen voor 2014 een groei van +/- 3% .

Slechts een van de tien Fed-bestuurders stemde tegen het voorstel van Bernanke. Het was tevens de laatste Fed-meeting die door Bernanke werd voorgezeten. Op 1 februari geeft hij -na 8 jaar - de fakkel door aan Janet Yellen. De financiële markten reageerden enthousiast op het nieuws. De Dow Jones ging bijna 300 punten hoger (1,84%), de Nasdaq 46 punten (1,15%). De dollar werd iets duurder tegenover de euro.

Bron: Express.be