Ochtendkrant bepalend voor de aandelenkoers

Een vermelding in de media doet de handel in aandelen van het betrokken bedrijf gevoelig toenemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Warwick en de Warwick Business School naar de berichtgeving over bedrijven in de Britse zakenkrant Financial Times de voorbije vijf jaar. De onderzoekers stelden vast dat vermeldingen in de krant de handel in het aandeel van de onderneming later op de dag gevoelig doet stijgen. Eerder werd ook al aangetoond dat vermeldingen in de zoekmachine van Alphabet en het aantal raadplegingen van de pagina van de onderneming in Wikipedia een link vertoonden met het verhandelde volume aandelen.

Vermelding grote impact

“Aandelenkoersen kunnen een grote impact hebben op de economie en het leven van vele mensen,” stippen de onderzoekers Tobias Preis en Suzy Moat, docenten gedragswetenschappen aan de Warwick Business School, aan. “Intuïtief kon al worden verondersteld dat de handel op de financiële markten gedeeltelijk zou worden gestuurd door de actualiteit in de media. Dat kan echter ook mathematisch worden gestaafd door een duidelijk verband tussen de dagelijkse aandelenhandel en de actualiteit in de media. Bovendien bleek een vermelding in de actualiteit ook te leiden tot een grotere schommeling in de notering die het betrokken aandeel die dag laat optekenen.”

Wederzijdse invloed

De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers ook aan dat nieuwsberichten en marktbewegingen een wederzijdse invloed op elkaar uitoefenen. Uit het onderzoek bleek dat er ook de daaropvolgende dag nog een verband kan worden opgemerkt tussen de berichtgeving en het volume van de marktactiviteit. De onderzoekers zeggen daarentegen echter geen bewijzen te hebben gevonden van een mogelijk verband tussen het aantal vermeldingen van de onderneming in het ochtendnieuws en de richting van de prijsbewegingen die het aandeel kent. “Daarover moet verder onderzoek duidelijkheid kunnen brengen, net zoals over de aard van het oorzakelijk verband voor de relatie tussen het financiële nieuws en de marktbewegingen,” stellen Preis en Moat.

Bron: Express.be