'Regering moet wetmatigheden bedrijfsleven leren aanvaarden'

De federale regering heeft er geen goed aan gedaan door zich te moeien met de verloning van Johnny Thijs, topman van het postbedrijf Bpost. Dat heeft voormalig premier Jean-Luc Dehaene in het radioprogramma ‘De Ochtend’ (VRT) gezegd. Dehaene vindt niet dat de regering zich moet inlaten met het beleid van een overheidsbedrijf, want daarvoor is er al een raad van bestuur.

Door de inmenging van de overheid is er volgens de gewezen premier dan ook steeds een risico op conflicten aanwezig. Dehaene zegt te pleiten voor verdere privatiseringen en toont zich geen voorstander van de plannen van Jean-Pascal Labille, federaal minister van overheidsbedrijven, om de invloed van de politiek in staatsondernemingen uit te breiden.

Dehaene is ook van mening dat de regering in de verloningsdiscussie vertrokken is van een fout principe, waarbij gesteld wordt dat de vergoeding van de chief executive van een overheidsbedrijf niet hoger mag zijn dan het loon van de premier. Men moet volgens Dehaene de wetmatigheden van een bedrijf leren aanvaarden.

Bron: Express.be