Petrochemie pijler voor nieuw record Antwerpse haven

De Antwerpse haven zal dit jaar ongeveer 190,6 miljoen ton goederen hebben behandeld. Daarmee wordt opnieuw een record gevestigd. Dat heeft Eddy Bruyninckx, chief executive van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, gemeld. Tegenover vorig jaar zouden de trafieken met 3,5 procent zijn gestegen.

Het oude record werd vijf jaar geleden gevestigd, toen bijna 189,4 miljoen ton goederen werden behandeld. De nieuwe recordcijfers zijn vooral te danken aan de groei bij het vloeibare massagoed voor de petrochemische sector. In die sector werd een groei met bijna een derde opgetekend tot 59,7 miljoen ton. De haven wijst erop dat de sector zwaar heeft geïnvesteerd in de uitbreiding en renovatie van zijn infrastructuur in de Antwerpse haven.

De containertrafiek daalde daarentegen met 1,7 procent tot 102 miljoen ton, maar dat is volgens Bruyninckx een relatief stabiele situatie in vergelijking met de andere grote zeehavens uit de regio. Bij het droog massagoed werd een daling met 26,8 procent geregistreerd, vooral door een terugval in de steenkooltrafiek, te wijten aan het wegvallen van afzetmarkten.