België heeft opnieuw recordjaar faillissementen achter de rug

Het voorbije jaar zijn in België 12.306 bedrijven failliet verklaard. Dat betekent een stijging met 11,35 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon. België heeft daarmee op het gebied van faillissementen voor het tweede jaar op rij een record laten optekenen.

Vooral in Brussel en Wallonië werden met toenames van respectievelijk 17,65 procent en 13,92 procent gevoelig meer faillissementen opgetekend tegenover het jaar voordien. In Vlaanderen kende het aantal faillissementen een aangroei met 6,75 procent. Graydon merkt op dat alle sectoren onder faillissementen hadden te lijden, maar werden vooral de horeca, transport, bouwindustrie, kleinhandel en groothandel getroffen.

Er wordt aangevoerd dat vooral kleine en middelgrote bedrijven een risico lopen op een faillissement, maar het voorbije jaar werd ook een aantal grote ondernemingen fataal. Bij de faillissementen gingen in totaal 27.912 banen verloren. Dat betekende een stijging met 5,61 procent.

Bron: Express.be