Schoonheid maakt geld: knappe CEO's doen beurskoers stijgen

Een keuze voor een aantrekkelijke chief executive kan ook een boost betekenen voor de prestaties van de onderneming. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Wisconsin naar het uiterlijk van bijna zevenhonderd chief executives bij Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen. Het beste bewijs van hun stelling wordt volgens de onderzoekers aangevoerd door Marissa Mayer, chief executive van het internetbedrijf Yahoo! . Mayer haalde in het onderzoek op aantrekkelijkheid een score van 84,5 procent en sinds haar aantreden is de beurskoers van het bedrijf met meer dan 150 procent gestegen.

Grotere compensatie

“Uit het onderzoek is onder meer gebleken dat chief executives met een aantrekkelijk gelaat een grotere compensatie ontvangen,” merken de onderzoekers Joseph Halford en Hung-Chia Hsu, docenten economie aan de University of Wisconsin, op. “Bovendien bleken ze bij hun aantreden al op de eerste dag van hun nieuwe functie een positieve impact te hebben op de aandelenkoersen van hun onderneming. Dat effect moet ongetwijfeld worden toegeschreven aan de positieve eerste indruk die ze door hun uiterlijk op de buitenwereld maken. Ook blijken aantrekkelijke chief executives beter te presteren bij onderhandelingen en ook een grotere neiging te hebben om voordelige overeenkomsten te sluiten.”

Vaak in media is positief

“Maar ook frequente optredens in de media kunnen door een aantrekkelijke chief executive aan de onderneming een hogere aandeelhouderswaarde opleveren,” zeggen Joseph Halford en Hung-Chia Hsu. “De visibiliteit in de media kan een belangrijke impact hebben op investeerders en beurskoers. Daarbij levert een aantrekkelijke verschijning een meerwaarde op.” De resultaten van het onderzoek mogen volgens de wetenschappers echter niet leiden tot de conclusie dat een aantrekkelijke chief executive een noodzaak is voor goede bedrijfsprestaties, aangezien nog vele andere factoren van invloed zijn op de bereikte resultaten. Er zijn volgens de onderzoekers anderzijds wel degelijk aanwijzingen van het bestaan van een correlatie.

Bron: Express.be