Belgische schuldgraad blijft toch onder grens van 100 procent

De Belgische schuldgraad was eind vorig jaar teruggezakt tot 99,7 procent van het bruto binnenlandse product. Dat blijkt uit berekeningen van de Schatkist. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. Door die cijfers is de federale regering erin geslaagd om te voldoen aan zijn engagement tegenover de Europese Commissie, waarbij aan België was opgedragen om de schuldgraad onder de grens van 100 procent van het bruto binnenlandse product terug te schroeven.

Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, had enkele maanden geleden nochtans gewaarschuwd voor een Belgische schuldgraad van 105 procent. Ook Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank van België, had al te kennen gegeven dat de schuldgraad over het voorbije jaar boven de grens van 100 procent zou blijven.

Opgemerkt wordt echter dat federaal minister van financiën Koen Geens er met een aantal eenmalige operaties - zoals de verkoop van het Berlaymontgebouw in Brussel, de holding Royal Park Investments en het resterende belang van de overheid in BNP Paribas Ageas - in geslaagd is om de schuldgraad terug te schroeven en alsnog de doelstellingen te halen.

Bron: Express.be