12 aandelentips bij grootste online beleggersdebat Lynx.nl

Gisteren werd voor de derde keer het “Grootste online Beleggersdebat” door online broker Lynx georganiseerd. In totaal hebben 3.817 beleggers het debat, dat live vanuit Beursplein 5 werd uitgezonden, online bekeken. Dat is net iets meer vergeleken met vorig jaar toen er 3.723 kijkers waren ingelogd. Analisten Willem Middelkoop , Koen Bender, André Brouwers en Karel Mercx presenteerden onder leiding van presentatrice Janneke Willemse hun favoriete beleggingen en gingen hierover met elkaar in discussie. De kijker kon ondertussen zijn mening geven door te stemmen over de kwaliteit van de verschillende tips.

Het beleggingsdebat van Lynx gaat van start

lynx, beleggersdebat

In het eerste deel van het debat hadden de 4 analisten ieder twee minuten per beleggingstip de tijd om de internetkijkers en overige panelleden te overtuigen van hun drie persoonlijke favoriete beleggingen.

In het tweede deel van het debat gingen de analisten in op vragen van de kijkers. Hieruit kwam onder andere naar voren dat men China, de hoge schuldenlasten en het steeds groter wordende verschil tussen arm en rijk als grootste bedreigingen voor de wereldeconomie zien. Koen Bender denkt dat we het ergste van de schuldencrisis achter de rug hebben, terwijl Willem Middelkoop en André Brouwers denken dat we juist pas aan het begin staan van de crisis.

Aan het slot werd er door de kijkers gestemd over de tips en de performance van de analisten in het debat. Het derde beleggersdebat van Lynx werd uiteindelijk door André Brouwers gewonnen.

Het debat kunt u: hier terugzien.

Positieve reacties kijkers

Jeroen Kramer, directeur van Lynx: “Dit is nu de derde keer dat we het grootste online beleggersdebat van Nederland hebben georganiseerd. Uit reacties tijdens de uitzending merkten we dat het zeer gewaardeerd wordt door de particuliere beleggers. Er wordt op niveau over vele financiële zaken gedebatteerd, er komen veel concrete tips voorbij en de amusementsfactor wordt niet uit het oog wordt verloren.”

Hieronder ziet u een overzicht van de gegeven tips tijdens het debat:

De tips van Karel Mercx (Lynx)

 • Tip 1 L’Oréal (Frankrijk: OR); Degelijke belegging en een mooi dividendaandeel. Het dividend stijgt elk jaar en naar verwachting zal dit de komende jaren nog steeds het geval zijn. Profiteert van toenemende middenklasse in Azië.

 • Tip 2Himax (Amerika: HII): Speculatieve belegging. Himax is toeleverancier van Alphabet -brillen. Alphabet heeft een belang (6,3%) in Himax gekocht. Mocht de Alphabet -bril mislukken dan is er nog steeds een investering over in het leidende bedrijf op het gebied van “image display processing”. Wellicht wachten op een dip alvorens te kopen omdat het aandeel al aardig opgelopen is.

 • Tip 3 – Short ETF olie: De Amerikaanse olierevolutie blijft voortduren. Landen als Libië en Iran zullen langzaam meer olie gaan exporteren. De opkomende markten zullen verder afkoelen waardoor de vraag naar olie naar beneden gaat. De olieprijs zal daardoor gaan dalen.

  De tips van Willem Middelkoop (Commodity Discovery Fund):

 • Tip 1 –Silver Wheaton (Amerika: SLW); Zilvertekort wordt steeds groter en men kan steeds minder uit de huidige reserves putten. Het bedrijf heeft 23 deals met zilvermijnen waarbij Silver Wheaton in ruil voor financiering een deel van de zilverproductie verkrijgt.

 • Tip 2 – Palladium ETF (Amerika: PALL); Het metaal palladium heeft de beste fundamentals van de edelmetalen. Terwijl goud en zilver hard zijn gedaald is palladium juist blijven liggen. Het tekort aan palladium neemt vanaf dit jaar elk jaar fors toe, dit komt vooral door de toename van het aantal katalysatoren in auto’s.

 • Tip 3 – Lake Shore Gold (Canada: LSG); Klein goudexploratiebedrijf uit Canada dichtbij eigen goudproductie vanaf 2014 met nog veel upside in een portefeuille van 32 goudroyalties in Noord-Amerika.

  De tips van Koen Bender (Mercurius Vermogensbeheer )

 • Tip 1 – Imtech : “Fallen angel” door fraude. Al het slechte nieuws lijkt verwerkt. Uitstel van bankconvenanten tot september 2014. Goede progressie in herstructurering.

 • Tip 2 – Severn Trent (Engeland: SVT); Utiliteitsbedrijf (water) uit Groot-Brittannië. Degelijk aandeel met hoog dividendrendement. Mogelijke overnamekandidaat.

 • Tip 3 – ING (Nederland: ING): Goede positie voor verder herstel Europese economie. Verbetering kredietportefeuille, terugkeer naar dividend en onderwaardering ten opzichte van concurrentie.

  De tips van André Brouwers (Beleggingsinstituut)

 • Tip 1 – Optiestrategie AEX : Koop een call december 2018 met uitoefenprijs 300. Koop een put december 2018 met uitoefenprijs 300. Schrijf een straddle december 2013 met uitoefenprijs 420. Parkeer de cash, wacht op 360-385 en bouw de positie op.

 • Tip 2 – Optiestrategie ING: Koop 10 calls december 2018 uitoefenprijs 8,00. Koop 10 puts december 2014 uitoefenprijs 8,00. Verkoop 5 calls juni 2014 uitoefenprijs 10,00. Verkoop 5 puts juni 2014 uitoefenprijs 10,00.

 • Tip 3 – Gebruik een T.I.P. Technisch Interessant patroon. Gebruik de statistische kansberekening in je voordeel door consequent te handelen met een vaste strategie. Bijvoorbeeld de MaDiWoDo. Als er de eerste drie dagen van de week een stijging is geweest en die wordt gevolgd door een correctie op donderdag, dan kun je me zekerheid van 60-65% stellen dat deze correctie zich verder voortzet.