Beleggers durven weer meer risico te nemen

Uit een recent onderzoek van ING Investment Management (ING IM) blijkt dat de risicobereidheid bij meer dan de helft van de institutionele beleggers (56%) het afgelopen kwartaal toegenomen.

Slechts 11% van de beleggers gaf aan dat zij in het vierde kwartaal minder bereid waren risico te nemen – een daling in vergelijking met de 18% van drie maanden eerder. Deze bereidheid weerspiegelt zich ook in de houding tegenover beleggingscategorieën: de vraag naar aandelen neemt verder toe onder beleggingsprofessionals (73% ziet aandelen als de favoriete beleggingscategorie, vergeleken met 64% in het derde kwartaal). Vastgoed kwam met 45% op de tweede plaats, een stijging ten opzichte van de 34% in een vergelijkbare periode.

 Valentijn van Nieuwenhuijzen Valentijn van Nieuwenhuijzen

Optimisme

Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Multi- Asset Strategie bij ING Investment Management: “Een toename van de risicobereidheid onder beleggers is zonder meer een veelbelovend teken met het oog op 2014. Als meer dan de helft van de ondervraagden verklaart dat hun bereidheid het afgelopen half jaar is toegenomen, duidt dit erop dat beleggers positiever zijn over de wereldeconomie.”

Beleggers zien de beëindiging van de monetaire verruiming en oplopende rentes als de grootste bedreigingen voor beleggingsportefeuilles. Een op de vijf respondenten (19%) geeft aan dit ‘zeer belangrijke’ factoren te vinden. Ook de crisis in de eurozone blijft hoog op de agenda van institutionele beleggers staan: 37% noemt dit een reden tot zorg. Dit percentage steekt echter gunstig af tegen de 54% van het vorige kwartaal.

Vertrouwen in Japan

Institutionele beleggers tonen ook een groeiend vertrouwen in Japan. Van de respondenten zegt 60% dat Abenomics de op twee na grootste economie ter wereld een nieuw leven in zal blazen, vergeleken met 37% een kwartaal eerder. Slechts 5% van de ondervraagden in het jongste onderzoek gelooft dat dit beleid ondoelmatig of schadelijk is, tegenover 16% in het derde kwartaal van vorig jaar.

Valentijn van Nieuwenhuijzen tot slot: “Wat we nu zien, is het meest gesynchroniseerde wereldwijde herstel sinds 2009. Nog opmerkelijker dan het optimisme is de mate van eensgezindheid die tegelijkertijd onder marktpartijen lijkt te ontstaan. Met een sterkere groei en minder schok risico in het vooruitzicht, zijn de meeste beleggers het erover eens dat aandelen de aantrekkelijkste beleggingscategorie vormen. Daarbij komen Europa en Japan naar voren als de favoriete regio’s.”