Europese energie fors duurder dan in VS

De kloof in energiekosten tussen Europa en zijn belangrijkste handelspartners blijft toenemen. Volgens cijfers van de Europese Commissie betalen Europese landen nu dubbel zo veel voor energie als hun Amerikaanse en 20% meer dan hun Chinese concurrenten. Wat betreft gas betalen de Europese bedrijven 300 à 400% meer dan de Amerikaanse en Russische concurrentie en 12% meer dan China. Het gaat om de meest gedetailleerde kostenanalyse door de EC ooit gemaakt.

Kloof

De Financial Times publiceert dinsdag een opinie van staalmagnaat Lakshmi Mittal waarin deze de EU vraagt om de kloof die EUropa’s energie-intensieve industrieën bedreigt te dichten. ‘Mochten we dezelfde energiefactuur betalen in de EU als in de VS, dan zoudenn onze kosten met ruim 1 miljard dollar dalen', aldus Mittal, die verwijst naar de schaliegasrevolutie die energie in de VS een pak betaalbaarder heeft gemaakt.

Ook Paolo Scaroni, de CEO van de Italiaanse oliemaatschappij Eni , merkte tijdens het weekeinde op dat de lage Amerikaanse energieprijzen de VS een enorme voorsprong hebben gegeven, die investeerders en bedrijven in grote getallen over de Atlantische Oceaan leidt. ‘Europa bevindt zich in een noodsituatie,’ aldus Scaroni.

Volgens de EC heeft het prijsverschil een aantal oorzaken, waaronder lokale subsidies in energieproducerende landen en het toenemend belang van schaliegas. Maar de Commissie laat ook opmerken dat de elektriciteitsvoorziening in de EU-lidstaten minder met stroompannes te kampen heeft dan in de VS, Rusland, China en Japan.

Tijdens het weekeinde berichtte de Frankfurter Allgemeine dat de Europese Commissie de weg wil vrijmaken voor de omstreden praktijk van ‘fracking’ in de EU. Volgens de krant zal de Commissie geen strenge regels opleggen voor het ‘fraccen’, een methode om schaliegas en/of schalie-olie uit de diepe ondergrond vrij te maken door millimetergrote scheurtjes te creëren in het brongesteente waar het gas in opgesloten zit. De Commissie zou enkel minimale gezondheids- en milieustandaarden vastleggen.

EU-top

De plannen worden woensdag voorgesteld tijdens een meeting waarin de EU-top van maart zal worden voorbereid. Volgens kenners zou dergelijke beslissing niet voor de zomer worden goedgekeurd, al is een definitieve beslissing nog dit jaar vereist: begin 2015 wordt in Parijs immers een klimaatconferentie georganiseerd waar een globale klimaatovereenkomst moet worden uitgewerkt.

Het Europees Parlement is niet te spreken over de plannen van de Commissie. Begin januari werden daar nog voorstellen goedgekeurd om naast het aandeel van de hernieuwbare energie te verhogen tot 30% tegen 2030, ook de uitstoot van CO2-gassen met 40% te reduceren. De Commissie mikt op niet-bindende doestelling van 27%. Duitsland van zijn kant, dat zijn kernreactoren sluit en opnieuw steenkoolcentrales opent, eist een bindende doelstelling. Ook Frankrijk, Nederland, Italië en Spanje willen een doelstelling van 40% hernieuwbere energie tegen 2030, in vergelijking met de niveaus van 1990.

Bron: Express.be