Euronext ziet ETF-markt groeien, large cap indices hard gestegen

Euronext maakte vandaag de prestaties van haar benchmark-indices en jaarlijkse samenvatting over 2013 bekend. De belangrijkste punten zijn de introductie van 56 nieuwe eigen indices, een aanzienlijke toename van het aantal uitstaande aan Euronext -indices gekoppelde Exchange Traded Products (ETP's) en de beste prestaties van de Blue Chips-indices van Euronext sinds 2009.

Nieuwe indices

In 2013 introduceerde Euronext 56 nieuwe eigen indices, waaronder 29 netto en bruto herbeleggingsindices, zoals de X12 en X15 CAC 40® Leverage en Short-indices. Daarnaast introduceerde Euronext 10 op maat gemaakte indices voor klanten. Onder de innovatieve indices die het afgelopen zijn geïntroduceerd was de ESG¹ index-familie in samenwerking met Vigeo, om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar duurzaam beleggen. De ESG-indices bieden beleggers de mogelijkheid om te beleggen in ondernemingen die voldoen aan internationaal erkende normen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Verder introduceerde Euronext de CAC 40® Ext (Extended) en AEX ® Ext-indices. Met deze nieuwe beleggingsinstrumenten hebben beleggers ook buiten de reguliere handelsuren van Euronext een indicator van de CAC 40® en AEX ®-indexniveaus. Er werden in 2013 meer dan 300 ETP's, gekoppeld aan de CAC 40® Ext-index, geïntroduceerd waarmee Euronext haar positie als koploper op het gebied van ETP's nog eens bevestigde.

Recordgroei op nieuwe noteringen van Exchange Traded Products

Het aantal aan Euronext -indices gekoppelde Exchange Traded Products dat genoteerd is aan onze markten nam in 2013 toe met 61% tot meer dan 4.000 producten, waarmee een recordgroei werd bereikt. De voornaamste toename deed zich voor bij aan de CAC 40® en PSI 20® gekoppelde producten. Daar bedroeg de groei respectievelijk 83% en 500%. Het beheerd vermogen van Exchange Traded Funds ( ETF 's) in Euronext -indices bleef in 2013 stabiel op € 5 miljard. Het beheerd vermogen van aan de PSI 20® gekoppelde ETF 's nam toe met 96% tot € 58 miljoen.

Prestaties

De Blue Chips-indices van Euronext lieten de beste jaarwinsten zien sinds 2009, waarbij zowel de BEL 20® als de CAC 40® beter presteerden dan de Europese benchmark. De Belgische markt liep voorop met een winst op de BEL 20®-index van 18,10%, op de voet gevolgd door de Franse CAC 40® met 17,99% en de Nederlandse AEX ® met 17,24%. De Portugese markt herstelde zich met een stijging van de PSI 20® met 15,98%.