Ook ING start fondsenplatform

ING Investment Management lanceert FitVermogen (www.fitvermogen.nl) als execution-only platform voor particuliere beleggers in Nederland. Met deze introductie zet de grootste fondsbeheerder van Nederland* een stap dichter richting de particulier, die tot nu toe was aangewezen op een tussenpersoon voor de aanschaf van ING-fondsen. Op het platform worden ruim 65 ING-fondsen aangeboden.

ING IM speelt met de introductie van FitVermogen in op veranderende wet- en regelgeving en een terugtredende overheid. Die maakt het voor Nederlanders noodzakelijker dan ooit om zelf vermogen op te bouwen voor zaken zoals pensioenaanvulling, educatie en zorgkosten. Als grootste vermogensbeheerder van Nederland wil ING IM voorop lopen bij deze ontwikkeling en haar klanten helpen om financieel fit te worden. Het provisieverbod dat vanaf 1 januari 2014 geldt is een andere reden voor de lancering van FitVermogen. Voor tussenpersonen is dat verbod aanleiding om hun productaanbod te rationaliseren.

Ivar Roeleven, hoofd beleggingsfondsen ING IM Europa: “Door onze verbondenheid met- en kennis over onze thuismarkt zien wij een verschuiving binnen de wensen en doelen van consumenten. Deze groep zoekt naar manieren om vermogensgroei te realiseren. Wij willen een platform aanbieden waarmee mensen zelf aan de slag kunnen.”

Financiële dienstverlening verplaatst zich steeds meer naar het internet. Hierop zijn toegankelijkheid, eenvoud en kosten belangrijke factoren. De website is zeer overzichtelijk en FitVermogen heeft geen transactiekosten. Het openen van een geldrekening kost niets. De enige kosten voor klanten zijn de lopende kosten (voormalig de TER) van de beleggingsfondsen zelf, die gebruikelijk op 50 tot 100 basispunten liggen.

FitVermogen richt zich voornamelijk op mensen die inzien dat sparen niet altijd de enige manier is om hun geld te zien groeien. Mensen die beleggen zijn positiever over de groei van hun vermogen dan degenen die dat niet doen, blijkt uit onderzoek** van ING IM. Uit deze steekproef kwam ook naar voren dat een vervroegd pensioen (21 procent van de ondervraagden) en de studie van de kinderen (19 procent van de ondervraagden) belangrijke doelen zijn van het marktsegment waar FitVermogen zich voornamelijk op richt. Het nieuwe beleggingsplatform biedt Nederlanders een handvat om op eigen kracht naar deze doelen toe te werken. Bij FitVermogen kan dat al vanaf een inleg van €50,00.

*) = AF Advisors, cijfers over H2 2013
**) = Onderzoek januari 2014 gehouden onder representatieve selectie van Nederlandse bevolking