Na IMF pleit nu ook Bundesbank voor heffing op spaargeld

De Duitse Bundesbank wil dat de landen van de eurozone in de toekomst hun eigen burgers belasten met een eenmalige rijkentaks vooraleer ze andere landen om hulp vragen. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine. In haar laatste maandrapport beveelt de Bundesbank een eenmalige weeldebelasting aan die snel moet worden geïnd wanneer zich problemen voordoen om zo kapitaalvlucht te vermijden.

Bailouts gefinancierd door belastingbetalers van andere landen van de eurozone zouden enkel het allerlaatste reddingsmiddel mogen zijn en wanneer de financiële stabiliteit van de eurozone zelf in het gedrag komt, schrijft de bank:

'In een buitengewoon geval van een dreigend faillissement van een land kan een eenmalige kapitaalheffing meer succes hebben dan de andere relevante opties. Een dergelijke heffing kan echter alleen worden opgelegd in ,,absoluut uitzonderlijke'' omstandigheden en brengt wel aanzienlijke risico's met zich mee.'

De Bundesbank sluit zich daarmee aan bij het IMF dat vorig jaar tot tweemaal toe de mogelijkheid van een eenmalige taks op spaargeld opperde.

Bron: Express.be