Het verschil tussen goud en Bitcoin

Paul Singer staat al 37 jaar aan het hoofd van het hefboomfonds Elliott Management Corporation (dat zo'n 23,3 miljard dollar beheert). De financiële blog Zero Hedge publiceert Singers recente analyse van de twee ‘alternatieve munteenheden’ van het moment: goud en Bitcoin.

“Na 37 jaar in het vaak worden we niet snel meer verrast, maar van deze twee zaken schrokken we wel degelijk. Ten eerste de snelheid waarmee Bitcoin en enkele andere alternatieve cryptomunten uiterst populair zijn geworden bij beleggers terwijl goud lijkt weg te kwijnen. Ten tweede de passie en de overtuiging waarmee (vooral jongere) Bitcoin-believers hun belegging verdedigen.

Cryptomunten

Het staat allesbehalve vast dat door computers gegenereerde en door algoritmes gedreven Bitcoins (ondanks het feit dat er een maximum op het totale aanbod staat) op de lange termijn beter zijn dan door de overheid gegarandeerd fiatgeld. De reden waarom zoveel mensen toch hun hoop op Bitcoin zetten is dat het een nieuwigheid is. We kijken immers altijd verwachtingsvol naar pasgeboren baby's.

Als je echt op zoek bent naar een alternatieve munteenheid, kies dan voor goud. Dit edelmetaal wordt immers al duizenden jaren als betaalmiddel en voor waardeopslag gebruikt. Bovendien is goud meer dan gewoon computerdata op een netwerk en is het nu beschikbaar voor een goede prijs.

Bitcoin en andere cryptomunten spreken tot de verbeelding van mensen die zich engageren voor vrijheid en moderniteit en zich afzetten tegen een verstikkende overheid. Wijzelf hebben echter weinig vertrouwen in de toekomst van dit experiment. Bekijk het zo: om goud uit de grond te halen is er op zijn minst veel werk nodig.”

Bron: Express.be