Beursadviezen vaak de mist in

Beleggers die investeringen op de beurs overwegen, grijpen vaak naar het advies van een reeks financiële specialisten. In de praktijk lijkt het echter efficiënter om een muntstuk te nemen en kruis of munt te spelen. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse consulent CXO Advisory, die sinds het midden van het voorbije decennium 6.600 vooruitzichten van achtenzestig experts heeft geanalyseerd. Beleggers die de adviezen van de financiële specialisten zouden hebben gevolgd, zouden slechts 48 procent kans hebben een rendabele operatie op te zetten, zodat men met de 50 procent kans bij kruis of munt nog altijd beter af zou zijn.

Vernietigende resultaten

De individuele scores van de financiële specialisten, zoals Jim Cramer (CNBC) of Abby Joseph Cohen ( Goldman Sachs ), variëren van 21 procent tot 68 procent. Jim Ferri, investeringsspecialist van het magazine Forbes, geeft toe dat de resultaten van het onderzoek vernietigend zijn voor de financieel analisten. “Het is moeilijk te aanvaarden dat financiële analisten niet in staat zijn om bij het voorspellen van beursevoluties met een muntstuk te concurreren, maar de feiten zijn overduidelijk,” merkt Ferri op. Er kunnen volgens CXO Advisory een aantal redenen worden aangebracht voor het gebrek aan accuraatheid bij de financiële specialisten.

Toch onderscheid met winsttaxaties

Daarbij wordt benadrukt dat de situatie op de financiële markten tijdens het bestudeerde tijdsbestek gevoelig afweek van voorafgaande periodes, zodat de analisten niet langer op vertrouwde parameters konden terugvallen. “Maar ook kan niet worden uitgesloten dat de analisten, in een poging om zich van hun concurrenten te onderscheiden, zich gewaagd hebben aan extreme en stoutmoedige voorspellingen, met alle risico’s vandien,” wordt er opgemerkt. Analist Michael Harris zegt echter dat de vergelijking tussen specialisten en het opgooien van een muntstuk zwaar moet worden gerelativeerd en de specialist door het verschil tussen winstmarges en verliescijfers op langere termijn nog steeds rendabel advies kan geven.

Bron: Express.be