Belgische bouwsector hoopt op licht herstel

De Belgische bouwsector heeft het voorbije jaar drieduizend banen verloren. Elke maand werden er tweehonderd bouwbedrijven failliet verklaard. Dat blijkt uit een rapport van sectororganisatie Confederatie Bouw. De sector heeft het voorbije jaar volgens het rapport een inkrimping met 1,5 procent gekend, terwijl de totale Belgische economie tegelijkertijd een lichte groei met 0,2 procent kon laten optekenen.

Door de lage marges en de aanhoudende druk op de prijzen slaagden de aannemers er niet in om de werkgelegenheid op peil te houden. Na de horeca had de bouw tijdens de crisis het meest te lijden onder faillissementen. De druk wordt volgens de Confederatie Bouw nog opgedreven door oneerlijke concurrentie van goedkope buitenlandse bouwbedrijven. Tegen het einde van het jaar kon echter wel een voorzichtig herstel worden opgetekend.

Voor het nieuwe jaar wordt een lichte heropleving van 0,5 procent in het vooruitzicht gesteld, onder meer te danken aan de uitzonderlijk zachte winter, die in schril contrast staat met de strenge weersomstandigheden tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Bron: Express.be