China wordt belangrijke partij op de Amerikaanse arbeidsmarkt

Het voorbije jaar hebben Chinese bedrijven 14 miljard dollar geïnvesteerd in de Verenigde Staten. Dat betekent een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse consulent Rhodium Group. Er wordt opgemerkt dat de Chinese bestedingen in de Verenigde Staten daarmee een nieuw recordniveau hebben bereikt. De resultaten werden gedreven door grootschalige overnames in de voedingsindustrie, de energiesector en vastgoed. Rhodium Group zegt te verwachten dat de Chinese interesse in Amerikaanse activa ook dit jaar op een hoog niveau zal blijven. Er wordt aan toegevoegd dat zich nu ook steeds meer Chinese privébedrijven op de Amerikaanse markt begeven.

Toleranter beleid in VS

“De toename van de Chinese investeringen op de Amerikaanse markt kan worden toegeschreven aan een toleranter beleid van de Chinese overheid tegenover uitgaande investeringen en aan de verbeterde vooruitzichten voor de Amerikaanse economie,” schrijven Thilo Hanemann en Cassie Gao, analisten bij Rhodium Group, in het rapport. Er wordt aan toegevoegd dat de Chinese investeringen in de Verenigde Staten in het verleden werden gedomineerd door staatsbedrijven, maar dat blijkt niet langer het geval te zijn. De investeringen kwamen het voorbije jaar voor meer dan 70 procent van private ondernemingen, die samen verantwoordelijk waren voor meer dan 80 procent van het aantal gerealiseerde projecten.

Focus op olie en gas

Chinese bedrijven realiseerden het voorbije jaar zevenentachtig investeringsprojecten in de Verenigde Staten. Daarbij werden vierenveertig overnames geteld, naast achtendertig nieuwe initiatieven. Het belangrijkste doelwit van de Chinese activiteit was de sector van olie en gas, waar een bedrag van 3,2 miljard dollar werd besteed aan overnames en investeringen in onder meer Nexen Energy en Wolfcamp Shale. Op de tweede plaats staat vastgoed met een investeringstotaal van 1,8 miljard dollar, gespreid over achttien projecten in San Francisco, Los Angeles, New York en Detroit. De grootste transactie van het voorbije jaar was echter de overname van vleesverwerker Smithfield door Shuanghui voor een bedrag van 7,1 miljard dollar.

Rhodium merkt op dat Chinese bedrijven in de Verenigde Staten ook belangrijke werkgevers zijn geworden. Eind vorig jaar hadden Chinese ondernemingen op de Amerikaanse markt 70.000 mensen in dienst. Dat is acht keer meer dan zes jaar voordien. “Onder meer Huawei Technologies en Lenovo zijn in de Verenigde Staten belangrijke werkgevers geworden,” zeggen Hanemann en Gao. “De grootste werkgever is echter Shuanghui, dat door de overname van Smithfield, plots 37.000 Amerikaanse werknemers kreeg.”

Bron: Express.be