Industrie produceert meer

De Nederlandse industrie produceerde in december 1,8 procent meer dan in december 2012. In oktober en november was de gemiddelde dagproductie van de industrie achtereenvolgens 2,0 en 0,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De toename was het grootst bij de elektrotechnische en machine-industrie en de transportmiddelenindustrie. Deze branches produceerden in december respectievelijk 10,1 en 5,1 procent meer dan in december 2012. Ook de productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie (3,7 procent) en de basismetaalindustrie (2,2 procent) was hoger.

Hans De Geus: uitzonderlijk goede maand voor industrie

Tegenover deze groei stond een krimp van 2,5 procent bij de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofverwerkende industrie. De overige industrie, waaronder de hout- en bouwmaterialenindustrie, de meubelindustrie en de papier- en grafische industrie, produceerde ook minder dan een jaar eerder.

Gemiddelde dagproductie industrie

industriele productie nederland

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. In december steeg de productie met 2,6 procent ten opzichte van november en bereikte het hoogste niveau in zes jaar.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Bron: CBS Corp.