Duitse economie wederom sterker

De Europese Centrale Bank heeft beslist om zijn belangrijkste rentetarief vast te houden op 0,25 procent, ondanks de dalende inflatie. Daarmee blijft de rente op het laagste niveau sinds de vorming van de eurozone. De beslissing van de Europese Centrale Bank heeft volgens Matthew Klein, analist bij het persbureau Bloomberg , mogelijk te maken met signalen dat de Duitse economie veel beter presteert dan vorig jaar en mogelijk een economische groei kent die veel groter is dan in de officiële statistieken wordt vermeld. Er wordt daarbij verwezen naar de vaststelling dat het Statistische Bundesamt zijn cijfers meestal naderhand, soms enkele jaren later, naar boven dient bij te stellen.

Op stoom

“Er zijn diverse signalen dat de Duitse economie sterker presteert dan uit de officiële cijfers blijkt,” zegt Matthew Klein. “De maandelijkse Ifo Business Climate index, die een economische groei van ongeveer 3 procent weergeeft, staat bijna op het hoogste punt sinds de Duitse hereniging. De DIHK Business Survey toont een gelijkaardig optimisme. Ook Icon en de Europese Commissie wijzen bij het Duitse consumentenvertrouwen op een groei met ruim 2 procent. De index over de inkomensverwachting van de bevolking staat bij consulent GfK Research op een historisch hoogtepunt en de cijfers voor het Duitse bruto binnenlandse product maken gewag van een groei met 3,5 procent vorig jaar en 4 procent dit jaar.”

“Zelfs wanneer men weinig vertrouwen heeft in de indexen, kunnen er andere signalen van een verborgen Duitse economische boom worden opgevangen,” zegt Matthew Klein nog. “Uit cijfers van de Duitse Bundesbank blijkt dat Duitse werknemers voor dit jaar al een loonsverhoging van meer dan 2 procent hebben afgedwongen. Daarmee wordt de trend van de voorbije twee jaar verder gezet. In de periode voor de economische crisis werden loonsverhogingen van maximaal 1 procent per jaar opgetekend. Bovendien kent de Duitse arbeidspopulatie een snelle uitbreiding, terwijl de totale bevolking afneemt. Werkgevers zouden niet tot aanwervingen overgaan indien de economie amper een groei zou kennen.

Inflatie wellicht hoger

“Dit alles geeft aan dat de Duitse output gap veel kleiner is dan wordt verondersteld en voorgestelde overheidsbestedingen zouden gedurende verscheidene jaren loonsverhogingen tot 5 procent mogelijk kunnen maken,” geeft Klein aan. “Ook de Duitse inflatie, die werd afgeremd door de goedkope prijzen voor grondstoffen en een economische recessie in grote gedeelten van Europa, zal een versnelling kennen, aangezien de consumenten over een groter inkomen beschikken en ook opnieuw meer zelfvertrouwen voor bestedingen vertonen. Dat kan een positief teken zijn voor Duitsland en zijn Europese buren, die het gemakkelijker zullen krijgen om hun relatieve concurrentiekracht te verbeteren zonder tot zware loonbesparingen te moeten overgaan.”

Bron: Express.be