iShares noteert internationale ETF aan Euronext Amsterdam

Vandaag heeft iShares, het ETF -platform van BlackRock , haar iShares Euro Stoxx 50 ex-Financials UCITS ETF (EXFN) genoteerd aan de Amsterdamse markt van Euronext . Dit fonds is de eerste ETF ( Exchange Traded Fund ) op het Europese continent dat gebruik maakt van een internationale effectenstructuur, waarbij transacties exclusief worden afgewikkeld bij Euroclear Bank - de in Brussel gevestigde internationale centrale effectenbewaarder (ICSD).

Voorheen werden grensoverschrijdende ETF -transacties afgewikkeld bij verschillende nationale centrale effectenbewaarders (CSD's), met alle daaraan gekoppelde herstructureringskosten en risico's. Met deze nieuwe internationale effectenstructuur wordt de iShares ETF voor het eerst uitgegeven en afgewikkeld in een Internationale CSD (ICSD), in dit geval de Euroclear Bank.

Gongslag door Gert-Jan Verhagen bij Euronext Amsterdam

Hiermee verbetert de grensoverschrijdende liquiditeit en dat zorgt voor lagere operationele- en verhandelingskosten voor beleggingen in ETF ’s. Dit kan bijdragen aan de verdere groei van de Europese ETF -markt.