ETF Securities: Commodities weer in trek, cyclische metalen het meest gewild

Beleggers blijven in 2014 beleggen in commodities, waarbij de cyclische metalen als platina, palladium en industriële metalen het meest in trek zijn. Dat blijkt uit een enquête van ETF Securities, één van de toonaangevende, onafhankelijke aanbieders van Exchange Traded Commodities (ETC’s) wereldwijd.

Nicholas Brooks, hoofd Research en Investment Strategy bij <a href='/begrippen/511-etf'> ETF </a> Securities
Nicholas Brooks, hoofd Research and Investment Strategy bij ETF Securities

De peiling werd gehouden onder 450 beleggingsprofessionals tijdens de ETF Securities Annual Commodity Investment-conferenties, die in januari plaatsvonden in Frankfurt, Londen, Milaan en Zürich. De respondenten gaven aan dat grondstoffen - in 2014 een favoriete beleggingscategorie vormen. Bijna 20% van de beleggingsprofessionals schaart commodities onder hun drie favoriete asset classes voor 2014.

Cyclisch populair

Cyclische grondstoffen, met name industriële metalen, zijn het populairst onder beleggers. Platina, koper en zilver zijn de top-3 commodities, blijkt uit het onderzoek, waarbij platina duidelijk het meest in trek is. Liefst 31% kiest platina als favoriet, gevolgd door koper met 26%. Zilver was goede nummer drie, het wordt door 15% van de beleggers als ‘top performer’ voor 2014 gezien. Daarmee bleef het goud (bij 13% op nummer 1) net voor, maar dat edelmetaal wordt nog steeds gezien als een hedge tegen mogelijk tegenvallende groei en financiële risico’s in 2014.

De uitkomsten van de peiling bevestigen eerdere voorspellingen dat grondstoffen een goede performance leveren als de economische groei intact blijft. Platina en zilver ETP’s zagen in 2013 de grootste instroom, met respectievelijk USD 1,3 miljard en USD 841 miljoen, nadat beleggers hun posities in goud inruilden voor grondstoffen met een positieve correlatie met de wereldwijde industriële cyclus.

De twee grootste risico’s die beleggers in 2014 zien opdoemen, volgens de peiling, zijn:

1) een negatieve reactie van financiële markten op een aanhoudende tapering door de Federal Reserve , en
2) een lager dan verwachte groei, waarbij 20% zich zorgen maakt over de continuïteit van het Amerikaanse herstel en 21% over China.

Optimisme over mondiale groei

Het commentaar van Nicholas Brooks, head of Research and Investment Strategy bij ETF Securities: “De meeste door ons geraadpleegde beleggers hebben aangegeven dat ze positief zijn over de wereldwijde groeivooruitzichten in 2014, waarbij de VS de kar blijft trekken. Dat verklaart waarschijnlijk hun positieve verwachting voor grondstoffen over de hele breedte, na drie jaar van underperformance, met platina, palladium en koper als hun ‘top picks’. Goud scoorde ook goed, wat aangeeft dat beleggers er nog altijd van uitgaan dat goud een prima belegging is als het optimisme rond de wereldwijde groei ongegrond blijkt te zijn.”