Inflatie daalt

De inflatie is in januari 2014 gedaald naar 1,4 procent, het laagste niveau sinds juni 2010. In december waren consumenten nog 1,7 procent duurder uit dan een jaar eerder. In een halfjaar tijd is de inflatie ruim gehalveerd. Dit blijkt uit cijfers van het CBS Corp. .

In januari 2013 steeg de inflatie door de verhoging van de assurantiebelasting op verzekeringen. Dit heeft een jaar lang een verhogend effect gehad op de inflatie. Dat effect is nu uitgewerkt. Ook de prijsontwikkeling van elektriciteit had een verlagend effect op de inflatie.

De motorrijtuigenbelasting steeg in januari 2014 met 7,2 procent en had een opwaarts effect op de inflatie. Premies voor aanvullende ziektekostenverzekeringen werden gemiddeld 2,8 procent duurder.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) daalde in Nederland naar 0,8 procent. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone naar 0,7 procent in januari. Door verschillende overheidsmaatregelen was de inflatie in Nederland sinds oktober 2012 fors hoger dan in de eurozone. Een groot deel van deze maatregelen is nu uitgewerkt waardoor de inflatie weer in lijn is met het gemiddelde in de eurozone.