ETF Securities: Goudprijs breekt door plafond

Lange tijd zat de goudprijs gevangen in een beperkte bandbreedte, maar vorige week brak het edelmetaal naar boven uit. Een zwakkere dollar gaf momentum aan het goud. Op de achtergrond suddert vrees voor een mogelijke crisis, waar zilver en goud wel bij varen en de uitspraken van de kersverse topvrouw van de Federal Reserve droegen eveneens bij aan dit sentiment, zo schrijven Simona Gambarini en Nicholas Brooks in een nieuwe Commodity Weekly van ETF Securities.

Goud omhoog

Goud steeg tot boven de 1300 doller per ounce en kwam uit boven de gemiddelde koers gemeten over 200 dagen. Long gold ETP’s zagen afgelopen week nog eens 9,1 miljoen dollar binnenstromen. De verzekering dat de Fed nog een aanzienlijke periode zal stimuleren deed ook de prijs van zilver goed, long silver ETP’s groeiden met 5,7 miljoen dollar.

ETFS Corn zag afgelopen week de hoogste instroom sinds mei 2008, veroorzaakt door de zwakte in de prijs. Ook stapten meer beleggers in tarwe na signalen dat de krapte in deze markt groter kan zijn dan gedacht.

Beleggers haalden opnieuw geld weg uit koper, deze maand stroomde al 85 miljoen dollar uit koperbeleggingen, vanwege de zorg dat de crisis in de opkomende markten de vraag kan raken. De markt rekent verder op sterke groei van de koperproductie, omdat eerdere investeringen in de productie dit jaar zich gaan uitbetalen. De koperprijs kan sterk reageren als marktverwachtingen niet uitkomen. De vraag naar koper vanuit China blijft solide.