Spaanse export op record

Spanje heeft in 2013 alle records geklopt inzake de uitvoer van goederen en diensten. In totaal nam de uitvoer in 2013 met 5,4% toe. Ter vergelijking: de export van het VK nam met 1% toe, de Italiaanse (-0,1%) en Duitse export (-0,2%) stagneerde, terwijl de Franse uitvoer met 1,6% daalde. In dezelfde tijdsspanne nam de Spaanse import met 1,4% af. Dat was geen record want een jaar eerder was dat nog 2,8% minder, wat wijst op een toename van de binnenlandse vraag.

Het exportrecord is goed nieuws want zolang de Spaanse economie - met haar recordwerkloosheid en zieke banken - in de touwen blijft liggen, kan de groei enkel van de uitvoer van producten komen.

De toename van de uitvoer werd vooral in Afrika, het Midden Oosten en Latijns Amerika geregistreerd, maar ook de andere leden van de eurozone (die net iets minder dan de helft van alle Spaanse uitvoer voor hun rekening nemen) kochten meer Spaanse producten en diensten, wat laat veronderstellen dat de lagere loonkosten en de dalende inflatie toch ook positieve effecten genereren in landen die dezelfde munteenheid hanteren omdat de Spaanse goederen gewoon goedkoper zijn dan de lokale. Olijfolie (+ 14%) is daar een goed voorbeeld van.

Verdeling Spaanse export

Moody’s heeft niet gewacht om de Spaanse kredietbeoordeling te verhogen tot Baa2 van Baa3 en ook de vooruitzichten zijn volgens het ratingbureau positief.

Bij de massa’s noodlijdende Spanjaarden die geen werk hebben of die hun schulden niet meer kunnen terugbetalen omdat de vastgoedmarkt is ingestort zullen deze cijfers weinig indruk maken, maar de regering voorspelt dat de uitvoer ook dit jaar gewoon blijft groeien, wat toch een lichtpunt aan het einde van de tunnel biedt.

Bron: Express.be