Hebben de aandelenmarkten de blues?

Voor beleggers begon het jaar niet goed. Zitten we met een trendbreuk of slechts een correctie \? De kapitaalmarkten laten nog altijd ruimte voor speculatie. Of is dat maar een illusie?

Januari was een moeilijke maand voor beleggers. De wisselkoersen van de groeimarkten doken omlaag. BRICS landen werden plots de Fragile five. En de aandelenmarkten ondergingen een correctie. Maar volgens Guido Barthels, Chief Investment Officer van ETHENEA Independent Investors S.A., mogen we niet spreken van een trendbreuk : “We gingen niet opeens van een risk-on naar een risk-off periode.” We merkten bijvoorbeeld geen massale verkoop van obligaties van de perifere Europese landen. Groeiland China blijft nog altijd de motor van de wereldeconomie, zelfs al mocht de groei in dat land wat vertragen. En ook de Duitse economie doet het goed. Overal in Europa herstelt het vertrouwen in de economie – vooral bij de consumenten. Dit creëert een positieve omgeving voor aandelen, obligaties van perifere landen en High Beta Credit.

In Europa zit er maar één vlieg aan de lamp. De ECB heeft de geldkraan voor de banken weliswaar opengedraaid. Dit geld, dat onder de vorm van leningen aan de banken werd uitgegeven, is alleen maar druppelsgewijs in de reële economie binnengestroomd. Bovendien zien we in Europa heel wat uiteenlopende krediettarieven. In de perifere Europese landen liggen die heel hoog, waardoor daar de verkoop in de kleinhandel niet meteen ondersteund wordt. Over de hele eurozone was de verkoop in de kleinhandel vrij zwak in december 2013. Guido Barthels vermoedt dat de Europese autoriteiten binnenkort initiatieven zullen nemen om de krediettarieven meer te laten convergeren.

Hebben de aandelenmarkten de blues?

Als januari de trend zet voor een heel jaar, dan ziet het er niet goed uit voor 2014. In Europa geven de jaarresultaten van de bedrijven inderdaad weinig reden tot feestvreugde. En de bedrijven zijn ook voorzichtig met hun voorspellingen. Guido Barthels erkent dat de huidige situatie moeilijk is voor aandelenbeleggers, maar hij blijft optimistisch voor de toekomst.

Vooreerst liggen de schuldratio’s van de Europese bedrijven een stuk lager in vergelijking met 2008 en zullen ze nog verder dalen. Verder hebben heel wat bedrijven sedert de voorbije financiële crisissen hun investeringen uitgesteld. En tenslotte wordt het door de verbeterende economische situatie in Europa en de VS nu interessanter om geld te investeren in plaats van het op de bank te houden. De leveranciers van bouwmaterialen, chemicaliën, industriële uitrustingen en technologieën zullen als eersten hiervan profiteren.

Tegelijk verwacht Guido Barthels dat de fusie- en overnameactiviteit terug zal toenemen. Overnames zijn immers een procyclische business. Momenteel zit die activiteit nog op een laag peil. Guido Barthels denkt dat de bedrijven in 2014 hun winstgevenheid zullen verbeteren en de winsten o.a. in overnames zullen investeren.