Standard Life Investments: Fed voelt niets voor een tapering-pauze

De Amerikaanse economie is enigszins zwak aan 2014 begonnen, met een reeks tegenvallende macrocijfers. Bijna elk cijfer kwam de laatste tijd onder de verwachting uit. Toch is dat geen reden voor Jeremy Lawson, hoofdeconoom bij Standard Life Investments, om een pauze in het tapering-proces te verwachten.

Uit de notulen van de Fed blijkt de centrale bank de drempel hoog te leggen om het afbouwtempo van de steunmaatregelen te temperen. De beleidsmakers zullen niet veel waarde hechten aan de zwakke start, veel cijfers zijn verklaarbaar door het extreme weer. Lawson verwacht pas een pauze in het proces, als de economie sterk zou afwijken van de tussentijdse doelstellingen. Hiervoor moeten de zwakke macrocijfers aanhouden tot in de lente, of de onrust in de opkomende markten intensifiëren. Lawson gaat uit van een volledige afbouw van het steunprogramma in de herfst van dit jaar.

Als het economisch herstel doorzet, voorspelt Lawson in de tweede helft van het jaar de nodige speculatie rond een eerste rentestap van de Fed. Maar als de loonontwikkeling en de inflatie blijven zoals ze zijn, is er weinig reden om af te wijken van de gegeven indicatie, halverwege 2015. Maar mocht de werkloosheid sneller dalen, of de lonen stijgen, dan kan de Fed concluderen dat het risico om te laat de rente te verhogen groter is dan te vroeg.