FT verwijdert artikel over manipulatie goudprijs

De Financial Times heeft een artikel van zijn website verwijderd waarin stond te lezen dat de goudprijs tussen januari 2010 en december 2013 zowat de helft van de tijd is gemanipuleerd. Via de Alphabet cache is het artikel nog wel in zijn geheel te lezen.

Het artikel steunde op een analyse van Fideres, een adviesbureau inzake investeringen. Volgens Alberto Thomas van Fideros is de koersevolutie van goud 50% van de tijd ‘verdacht’. In het artikel is sprake van de manipulatie van de goudprijs bij de London Gold Fixing. Daar bepalen de banken Deutsche Bank, HSBC , Barclays , Bank of Nova Scotia en Société Générale twee keer per dag de goudprijs, die als referentie moet dienen voor verschillende financiële transacties.

Gekke sprongen

Fideres kwam tot de vaststelling dat de goudprijs op het moment van de fixing al te vaak gekke sprongen maakt. Verondersteld wordt dat deze banken de goudprijs manipuleren opdat die beter in overeenstemming komt met hun eigen posities. Dat zou pensioenfondsen, hefboomfondsen en andere handelaars de voorbije jaren met verliezen hebben opgezadeld.

De Duitse regulator Bafin is ondertussen een onderzoek opgestart en heeft documenten opgevraagd bij Deutsche Bank. Die bank besliste vorige maand plots om haar rol in het zetten van de goud- en zilverprijs te beëindigen, 'omdat ze een groot deel van haar activiteiten in de grondstoffenhandel wil afbouwen en dat deelname aan de fixing van de goudprijs daar ook onder valt.'

Onderzoeken

Ook de Britse Financial Conduct Authority en de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission zouden de zaak onderzoeken. Volgens ZeroHedge staat het zowat vast dat de goudprijs de voorbije 4 jaar is gemanipuleerd omdat vele partijen daar wel bij varen (wie goud koopt doet dat liever aan lage dan aan hoge prijzen) en omdat zowat elk ander financieel product de voorbije jaren door de bankwereld is gekaapt en manipuleerd.

Goudprijs

goudprijs, goudgrafiek

'Het kan dus bijna niet anders dat goud, het meest voor de hand liggende alternatief voor goud en de grootste bedreiging voor de monetaire status quo aan dat lot zou kunnen ontsnapt zijn'. Dat een toonaangevende financiële krant de publicatie terugtrekt is waarschijnlijk een gevolg van druk vanuit de betrokken banken, besluit de publicatie.

Bron: Express.be