Russische beurs hard omlaag na inval Oekraïne

De inval van het Russische leger in Oekraïne zorgt vandaag voor een schok op de beurs van Moskou. De hoofdindex van Rusland, de MICEX Index , verliest maandagmiddag ruim 14 procent op 1288,12 punten. De Russische aandelen gaan marktbreed omlaag. Vooral de sectoren die gerelateerd zijn aan energie, transport en telecommunicatie verliezen vandaag fors (circa 20 procent). Ook de Russisch Roebel schoot ook omlaag en noteert nu nipt onder de 50 ten opzichte van de euro.

Beleggers zijn zeer bevreesd over een uit de handlopend conflict in Oekraïne en lijken te vluchten uit de Russische aandelen en de Roebel.

Roebel naar dieptepunt

roebel

MICEX index Moskou hard omlaag

micex index Rusland

MICEX verdeling sectoren

micex sectoren

Niet alleen vandaag koersen de meeste aandelen al fors lager, ook al vanaf het begin dit jaar (YTD) noteren de meeste Russische sectoren met forse verliezen. De transport- en telecomsector spannen hier de kroon met een verlies van ruim 24 procent.

Samenstelling top 15 componenten MICEX index Rusland

MICEX componenten

Hier boven staat de top 15 holdings van de Russische hoofdindex, die in totaal 50 aandelen telt. Te zien is dat Gazprom, Lukoil en Sberbank tezamen bijna 40 procent van de MICEX index uitmaken. De harde verliezen van deze aandelen duwen de index dus direct al hard omlaag.

Belangrijkste indices Rusland fors lager

russische indices