Crisis rond Krim kan positie Rosneft raken

Bruce Misamore, voormalig cfo van Yukos Oil Company, zegt dat de recente gebeurtenissen van invloed kunnen zijn op de positie van Rosneft, het Russische oliebedrijf dat gecontroleerd wordt door de Russische staat. Misamore is goed bekend met Rosneft omdat dit bedrijf voor een belangrijk deel leunt op bedrijfsonderdelen van het in 2007 door de Russische autoriteiten onteigende Yukos.

“Rosneft wordt gecontroleerd door regeringsfunctionarissen die belangen hebben die wel eens zouden kunnen botsen met de belangen van andere aandeelhouders. Het is denkbaar dat Rosneft betrokken raakt in praktijken die niet positief bijdragen aan de aandeelhouderswaarde,” aldus Misamore, wijzend op recente ontwikkelingen in Oekraïne en op de Krim in het bijzonder.

“Rosnefts ceo werkte als Poetins plaatsvervangend stafchef, en een groot deel van de bezittingen van het bedrijf werd illegaal verkregen via een kunstmatig gecreëerd bankroet van Yukos. Vervolgens werden deze via een beursgang aan de Londense beurs op de internationale financiële markten verkocht.”

“Poetins drang om Russisch olie en gas te nationaliseren om het als ‘strategisch nationaal bezit’ in bescherming te nemen, lijkt sterk op de logica die hij gebruikt wanneer hij beweert gebieden te moeten annexeren om Russischsprekende bevolkingsgroepen te beschermen. Poetin lijkt te geloven dat alleen de Russische staat een betrouwbaar hoeder is van Russisch sprekenden en de economische schatten van het land. De gebeurtenissen van de afgelopen weken zullen leiden tot een verdere verzwakking van de Russische economie en tot een afname van buitenlandse investeringen. Uiteindelijk zal vooral de Russische bevolking daarvan schade ondervinden, terwijl de heersende elite er vooralsnog nauwelijks door geraakt wordt.”