Geen vervolging Heleen Mees

De Nederlandse topeconoom Heleen Mees, die Adjunct Associate Professor aan de New York University Wagner Graduate School of Public Service is, gaat vrijuit in een stalkingzaak die was aangespannen door haar landgenoot en Citigroup chief economist Willem Buiter. Deze Nederlander met de Brits-Amerikaanse nationaliteit is ook hoogleraar aan de London School of Economics.

Heleen MeesHeleen Mees

Ruzie Mees en Buiter

In juli 2013 werd Mees 4 dagen lang vastgehouden in de gevangenis van Rikers’s Island in New York. Ze zou de voorbije 2 jaar Buiter meer dan 1.000 mails hebben gestuurd, inclusief naaktfoto’s van zichzelf en andere vrouwen. Mees en Buiter zouden een tijd een relatie hebben gehad, maar toen die ten einde liep raakte Mees door haar voormalige geliefde geobsedeerd. Ze stuurde hem seksueel getinte berichten maar ook mails in de zin van ‘Ik hoop dat je vliegtuig neerstort’ of een foto van dode vogels. Ook de vrouw en kinderen van Buiter ontkwamen niet aan haar stalkingdrift.

Seponering

Tot ieders verrassing wil de openbaar aanklager de zaak nu seponeren op voorwaarde dat Mees veertien weken therapie ondergaat, uit de buurt van Buiter blijft en een jaar niet opnieuw in de fout gaat. Als dat gebeurt trekt het Openbaar Ministerie een streep door het proces en wordt de zaak geseponeerd. Doch Mees is niet klaar is met Buiter. Zij spande onmiddellijk na de uitspraak bij de federale rechtbank een zaak aan tegen CitiGroup, Buiters werkgever. Die laatste moet nu informatie verschaffen over reizen en hotelovernachtingen van Buiter, waarbij hij Mees zou hebben ontmoet. Volgens Mees was een ganse reeks claims die Buiter uitte, ongegrond.

Mees zoekt compensatie omdat ze vier dagen in de beruchte gevangenis op Rikers Island heeft gezeten en omdat haar reputatie ernstig is beschadigd. Jobs als hoogleraar aan de New York University en contracten als publicist en consultant is ze kwijt.

Bron: Express.be