Schroders blijft optimistisch over Europa

In februari toonde de Europese aandelenmarkten hun veerkracht en er lijkt meer in het vat te zitten, denkt Steve Cordell, fondsbeheerder Europese aandelen bij Schroders . Als het economisch herstel doorzet en de bedrijfswinsten aantrekken, kunnen de koersen verder oplopen. Ook verplaatst kapitaal vanuit opkomende markten zich naar Europa, wat steun verleent aan de koersen.

De ontwikkeling van de bedrijfswinsten zal een doorslaggevende rol spelen. De inkoopmanagersindex is een belangrijk ijkpunt om te bepalen waar we ons in de cyclus bevinden. De PMI toont een gestage groei van de eurozone aan. Schroders verwacht dat de betere indexcijfers zich gaan vertalen in hogere bedrijfswinsten in de loop van dit jaar.

Optimisme

Schroders ziet bemoedigende tekenen, omdat de kredietlasten zijn gedaald en er een stijgende vraag naar nieuwe kredieten is. Dat zijn belangrijke tekenen van herstel. Volgens Cordell staan we op een kantelpunt in de kredietvoorziening in Europa. Banken hebben de afgelopen vier jaar hun balans opgeschoond en het einde van dat proces is in zicht. Hij verwacht een toename van de kredietvoorziening in 2014. Dat zou het eerste positieve teken zijn aan het kredietfront in jaren.

Een stijgende vraag naar krediet is teken dat bedrijven meer vertrouwen in de economie krijgen. Wil het herstel echt aan kracht winnen, dan moeten de kapitaalbestedingen toenemen. De zorgen over de opkomende markten enerzijds en het herstel in Europa anderzijds kunnen bedrijven de broodnodige zet in de rug geven om hun kapitaalbestedingen op te schroeven.

VS meer winstherstel

Hogere kapitaalbestedingen hebben effect op de bedrijfswinsten, die onder druk staan door de bezuinigingsmaatregelen in de eurozone. Bedrijfswinsten in de VS hebben sneller herstel laten zien, dankzij het beleid van de Fed. Cordell ziet nog voldoende potentieel voor de bedrijfswinsten in Europa, met name in de financiële sector. Bankaandelen koersen nog laag, vooral vergeleken met de verbetering in de kredietmarkten. Er is dus opwaarts ruimte voor deze sector zo stelt Cordell van Schroders .