Loonkosten Belgie vrij hoog

De gemiddelde uurloonkost op de Belgische arbeidsmarkt bedroeg het voorbije jaar 38 euro, tegenover 37,2 euro het jaar voordien. Daarmee blijft België na Zweden (40,1 euro) en Denemarken (38,4 euro) op het gebied van arbeidskost het duurste land van de Europese Unie.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Opgemerkt wordt dat België op het gebied van handel (41,2 euro), industrie (43,4 euro) en diensten (41,2 euro) enkel goedkoper is dan Zweden. Dat de Belgische arbeidsmarkt alsnog op de derde plaats eindigde, is vooral te danken aan de non-profitsector, waar het land met een uurloonkost van 31,1 euro pas op de zesde plaats eindigt.

In de bouwsector staat België met een bedrag van 33,6 euro op de derde plaats. De gemiddelde uurloonkost kende in België de voorbije jaar een stijging met 15,4 procent. Vijf jaar geleden bekleedde België op het gebied van loonkost binnen de Europese Unie de tweede plaats, maar de voorbije drie jaar eindigde het land telkens als derde.

Bron: Express.be