Belgische bedrijven minder enthousiast over China

Belgische bedrijven worden minder enthousiast over hun activiteiten op de Chinese markt. Dat blijkt uit een enquête van consulent Moore Stephens bij twintig Belgische ondernemingen in China. De consulent stelde vast dat één op vier bedrijven overweegt zijn productie uit China weg te trekken en over te hevelen naar vooral Vietnam, de Filipijnen of Myanmar.

Vorig jaar maakte slechts één op acht ondernemingen gewag van een mogelijk vertrek uit China. Onder meer de loonkost, die in China elk jaar met 10 procent stijgt, zou het land minder aantrekkelijk maken. Daarnaast blijft volgens de ondernemingen ook de aanhoudende corruptie een probleem. Bovendien zegt 60 procent van de ondervraagden dat bij een beslissing over nieuwe investeringen ook rekening gehouden wordt met de zware luchtvervuiling in China.

Vorig jaar verwees slechts 20 procent naar het smogprobleem in vele Chinese steden en regio’s. De Belgische bedrijven lieten in China het voorbije jaar gemiddeld wel een omzetgroei met 20 procent optekenen.

Bron: Express.be