Skagen pakt Morningstar award

SKAGEN’s emerging markets belegger Kristoffer Stensrud en zijn team, verantwoordelijk voor beleggingsfonds SKAGEN Kon-Tiki, zijn door Morningstar Europe uitgeroepen tot aandelenbeleggers van het jaar. SKAGEN Kon-Tiki blijft in ogen van de Europese fondanalisten van Morningstar één van de beste beleggingsfondsen voor opkomende markten. Het fonds versloeg de benchmark de afgelopen 11 jaar 10 maal. De verkiezing vond plaats op Morningstar Investment Conference Europe eind vorige week in Amsterdam.

Sinds de oprichting van het fonds in 2002 heeft het fonds een gemiddeld jaarrendement behaald van 15,0 procent. De benchmark, de MSCI EM, heeft over dezelfde periode een rendement van 7,2 procent opgeleverd.

Stabiel team

Kristoffer Stensrud, portfoliomanager Skagen Kon-TikiKristoffer Stensrud, portfoliomanager Skagen Kon-Tiki

“Het is eigenlijk het team achter SKAGEN Kon-Tiki dat de Morningstar-award wint, maar Kristoffer Stensrud is belangrijk voor het beleggingsfonds", benadrukte Morningstar-analist Thomas Furuseth in zijn juryrapport. Dit team bestaat uit vier medebeheerders - Knut Harald Nilsson, Cathrine Gether, Erik Landgraff en Hilde Jenssen - en wordt geleid door Stensrud. Hij staat aan het roer sinds de lancering van SKAGEN Kon-Tiki in 2002 en vormt daarmee een stabiel leiderschap dat zeldzaam is in de fondswereld. Stensrud heeft volgens Morningstar ook een eigenschap die door de fondsbeoordelaar graag wordt gezien, namelijk een grote persoonlijke investering in SKAGEN-fondsen, wat de belangen van hem zelf in lijn brengt met die van beleggers in het fonds.

De verkiezing tot fondsmanager van het jaar is de meest toonaangevende Europese prijs waarbij in drie categorieën (wereldwijd aandelen, Europese aandelen en rentefondsen) de beheerder gelauwerd wordt die het beste in staat is geweest de lange-termijnresultaat te behalen.

Tegendraadse stijl

"Het is een eer om deze erkenning in ontvangst te nemen. Het toont aan dat onze beleggingsfilosofie werkt," zegt portfolio manager Kristoffer Stensrud. Morningstar schrijft verder: “Stensrud en zijn team leiden SKAGEN Kon-Tiki op een wijze die vergelijkbaar is met andere fondsbeheerders bij SKAGEN: in een typisch tegendraadse stijl, op zoek naar aandelen die ondergewaardeerd, ondergeanalyseerd of impopulair zijn, of combinatie van deze drie eigenschappen. Daarbij zoeken de fondsmanagers aanleidingen voor koersstijging. Ze hebben veel flexibiliteit en zijn ook bereid om het te gebruiken. Zo kan de portefeuille van dit op opkomende markten gerichte fonds ook aandelen uit ontwikkelde markten bevatten. De aanpak leidt tot een onderscheidende portefeuille die in hoge mate afwijkt van de typische benchmarks.

De managers hebben een langetermijnhorizon wat resulteert in een lage omloopsnelheid en een relatief stabiele portefeuille. "Echter, SKAGEN Kon- Tiki is volatieler dan het gemiddelde fonds in de Morningstar-categorie ‘Aandelen emerging markets’", voegt Furuseth toe. "Als belegger moet je om kunnen gaan met deze bovengemiddelde volatiliteit van het rendement, maar het managementteam gaat goed om met de risico's en beleggers zijn ruim beloond voor de hogere volatiliteit."

Grotere outperformance bij kleinere omvang

Over de afgelopen 10 jaar (tot eind februari 2014) is SKAGEN-Kon-Tiki het best presterende fonds in de Morningstar-categorie ‘Aandelen emerging markets’. "Ook al helpen de posities in ontwikkelde markten het fonds, het grootste deel van de buitengewone prestaties komt - in absolute cijfers - van aandelen uit opkomende markten zoals Samsung, Hyundai Motor, Great Wall Motor en Sistema", legt Furuseth uit. "De grootste outperformance werd behaald toen het fonds kleiner was, maar wij denken niet dat de omvang het fonds ervan weerhoudt om in de toekomst een hoge mate van outperformance te leveren. Deze grote omvang wordt gemitigeerd door de tegendraadse aanpak van de fondsmanagers en de beleggingsstijl met een lage omzet". SKAGEN Kon-Tiki staat bij Morningstar op de maximale ‘rating’ van vijf sterren gekregen.