AFM waarschuwt voor grond- en teakhoutopbjecten

Aanbieders van grond en teakhout ontduiken geregeld de vergunningplicht, hebben gebrekkige bedrijfsvoering en lichten beleggers onvolledig voor. De AFM heeft tientallen handhavingmaatregelen opgelegd tegen deze aanbieders. Bij edelmetaal en vakantievastgoed zijn de risico’s kleiner en zijn er minder misstanden aangetroffen. De informatieverstrekking kan wel beter zo stelt de AFM vandaag op haar website.

Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) in het rapport ‘Toezicht op beleggingsobjecten 2006 tot 2014’, waarin de belangrijkste bevindingen van het toezicht op aanbieders van en bemiddelaars in beleggingsobjecten als teakhout, (kavels) grond, edelmetaal en vakantievastgoed staan.

Toelicht Marcel Proos inzake grond- en teakhoutinvesteringen

Op basis van deze bevindingen roept de AFM consumenten op alert te zijn bij dergelijke beleggingsaanbiedingen. Op de website van de toezichthouder kunnen consumenten meer informatie vinden over beleggingsobjecten en over de risico’s. Voordat consumenten het besluit nemen te beleggen in beleggingsobjecten, is het belangrijk dat ze goed begrijpen wat de risico’s zijn, wat er met hun geld gebeurt en wat de kosten zijn aldus de AFM .