Duitsland tegen recessie aan

Europa wordt in mei met de grootste electorale uitdaging sinds de jaren 1970 geconfronteerd, nu de kloof tussen de Europese kiezers en hun pro-EU-politici groter is dan ooit. Na de verkiezingen voor het Europese parlement in mei valt te verwachten dat EU-sceptische partijen een van de grootste blokken zullen vormen in het nieuwe Europese parlement. Als Brussel naar de Europese kiezers luistert, zou dit een beslissend keerpunt kunnen worden voor het falende EU-experiment, zelfs als de politieke status quo vooralsnog vermoedelijk de overhand zal houden.

Dat zegt Steen Jakobsen, de Chief Economist van online beleggingsplatform Saxo Bank, in zijn tweede kwartaalvooruitblik voor 2014:

Steen Jakobsen, Saxo Bank
Steen Jakobsen, Saxo Bank

"De economische vooruitzichten voor Spanje, Portugal en Griekenland lijken weliswaar te verbeteren, maar dit is in feite onderdeel van een interne overdracht van problemen van deze ‘Club Med’-landen naar Frankrijk en binnenkort Duitsland, dat waarschijnlijk tegen het eind van het jaar zal flirten met een recessie. Frankrijk en Duitsland zullen vermoedelijk ook hinder ondervinden van een afnemende export, vooral van luxeproducten, aangezien de Aziatische groei afkoelt."

Steen Jakobsen geeft nog verdere toelichting:

“De EU-lidstaten hebben verrassend veel politieke solidariteit aan de dag gelegd in de afgelopen paar jaar van de EU-crisis, maar het electoraat begint zijn geduld te verliezen en EU-sceptische partijen rukken flink op, iets dat de gevestigde partijen moeten erkennen. Daarnaast hebben we het eeuwige probleem dat de EU een volslagen gebrek heeft aan een gezond economisch fundament dat op de lange termijn gericht is. Op dit moment, begin 2014, is de zelfgenoegzaamheid van de EU nog nooit zo groot geweest, terwijl reële politieke en electorale wanorde op het punt staat zich te doen gevoelen.”

Jakobsen geeft ook meer uitleg bij wat we in het tweede kwartaal van de globale economie kunnen verwachten:

De ‘Fragile Five’ (Zuid-Afrika, Brazilië, India, Indonesië en Turkije), die door de recente uitbreiding met Argentinië, Rusland en Chili zijn uitgegroeid tot de ‘Fragile Eight’, bevinden zich nu in het proces van balansherstel; het tapering-beleid van de Amerikaanse Federal Reserve heeft tot zwakkere valuta’s geleid en een beleidsverkrapping noodzakelijk gemaakt, die de groei zal afknijpen en de structurele onevenwichtigheden zal rechttrekken die in de afgelopen jaren zijn ontstaan. Deze ‘staat van onzekerheid’ is over het geheel genomen een positieve ontwikkeling, maar omdat te veel landen en economieën tegelijkertijd hetzelfde trachten te bewerkstelligen – devalueren en de export opvoeren –, zal de groei waarschijnlijk structureel en cyclisch afzwakken als gevolg van eerdere kredietexcessen.

Jakobsen: “We waren zo gefocust op het redden van de wereld, de banken en het politieke systeem dat er onvoldoende aandacht was voor investeringen in mensen, opleiding, infrastructuur, innovatie en technologie. Het zullen niet de verkiezingen voor het Europese parlement zijn die de EU maken of breken, maar veeleer de beleidsmakers en hun vertrouwelingen en hun reactie op de groeivertraging en het daarop volgende proces van balansherstel in de wereld.”

Bron: Express.be