Alleen China en Japan bezitten meer Amerikaans schuldpapier dan België

België had tijdens de maand februari 341,2 miljard dollar Amerikaans schuldpapier in portefeuille. Alleen China en Japan hebben met een bedrag van respectievelijk 1.433 miljard dollar en 1.210 miljard dollar meer Amerikaanse schuldentitels in handen. Dat is gebleken uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van financiën.

Ook tijdens de maand januari hadden alleen China en Japan meer Amerikaans schuldpapier in handen dan België. Tegenover de maand januari nam de Belgische portefeuille met Amerikaanse schuldentitels met bijna 10 procent toe. Tegenover de maand februari van vorig jaar is er sprake van een stijging met ruim 80 procent.

De uitbreiding van de portefeuille zou mogelijk een gevolg kunnen zijn van de crisis in Oekraïne. Eerder was al bekend gemaakt dat Rusland een gedeelte van zijn Amerikaanse activa in België heeft ondergebracht om een eventueel embargo van de Verenigde Staten te omzeilen. Analisten stellen dat diverse andere landen wellicht van het financiële centrum Brussel gebruik maken om in het geheim hun portefeuille buitenlands schuldenpapier op te bouwen. Daarbij wordt onder meer gewezen op de Belgische financiële dienstverlener Euroclear, gespecialiseerd in de afhandeling van effectentransacties, die bij de operaties zou kunnen zijn betrokken.

Bron: Express.be