Europa kabbelt de dag uit

De belangrijkste Europese aandelenbeurzen zijn de laatste handelsdag rond de de slotstanden van donderdag gesloten. De AEX -index boekte een klein plus je van 0,6% op 266 punten. In Duitsland ging de DAX met 2% lager de dag uit op een stand van 4783 punten. Op het Damrak was VastNed Offices de uitblinker. Het vastgoedfonds voegde bijna 10% toe op 8.73 euro. Specifiek nieuws was er over het aandeel niet te vinden. Verder noteerde Gamma Holding ook met een flinke plus, het aandeel ging de dag met 9% hoger de dag uit op 7.84 euro.

Bij de verliezers van het Damrak voerde Heijmans de lijst aan. Het aandeel ging na dagen van exorbitante stijgingen met 11% onderuit. De laatste dagen waren er veel geruchten zoals short squeezes en potentiële projecten van het bedrijf.

Op het Damrak werden er diverse hernieuwde aandelenadviezen uitgebracht. Crucell is wederom de opvallendste door de overnamperikelen. Diverse analisten hebben hierdoor hun taxaties voor het aandeel verhoogd.

In Amerika kwam het nieuws naar buiten de werkloosheid momenteel op het hoogste niveau in 16 jaar staat. De werkloosheid bedraagt per december 2008 7.2% van de Amerikaanse beroepsbevolking. Dit komt neer op 2,6 miljoen Amerikanen zonder werk. De grote indices lijken zich weinig van dit feit aan te trekken en noteren met minnen van rond de 1%. Komend president Obama meldde vandaag dat dit nogmaals de sterke behoefte van het harde ingrijpen rechtvaardigd. Verder werd bekend dat Boeing 4500 werknemers gaat ontslaan bij de divisies commerciële vliegtuigen.