Bewogen week

Week 14 was een bewogen week. De Europese beurzen lieten zowel stijgingen als dalingen zien. Tevens werd er door de Nederlandse printerfabrikant Océ de aftrap gegeven voor de presentatie van de eerste kwartaalresultaten over 2009.

Op maandag overheerste nog de angst op de beurzen. Beleggers leken onzeker te zijn geworden door de recente beursstijgingen. Maandag dook Philips in het rood doordat op vrijdag topman Kleisterlee had gezegd dat het concern een moeilijk eerste kwartaal achter de rug heeft.

Op dinsdag veerden de beurzen licht op. De situatie rond de Amerikaanse autofabrikant General Motors is dramatisch. President Obama heeft gezegd dat hij niet ten koste van alles het concern overeind wil houden.

Supermarktconcern Super De Boer maakte op dinsdag zijn omzetcijfers over het eerste kwartaal van 2009 bekend. Het concern wist het afgelopen kwartaal de omzet te laten stijgen met minder winkels. Voor het lopende jaar wil het concern zijn focus verder versterken.

Dinsdag maakte Ageas Holding bekend dat het in het afgelopen jaar een recordverlies heeft geleden van 28 miljard euro. Voor 2009 sprak het concern de hoop uit het break-even te zullen draaien. Het concern is er daarnaast door een uitspraak van een rechter nog lang niet zeker van dat de verkoop aan BNP Paribas zal doorgaan.

Op woensdag waren de borden weer roodgekleurd door onzekerheid onder beleggers. Dit door de vrees dat er geen steun meer zou worden verleend aan de Amerikaanse autoproducenten.

Op donderdag gingen de Europese beurzen weer omhoog. Océ presenteerde zijn eerste kwartaalresultaten over 2009 en wist hierin een nettowinst te boeken, terwijl analisten een nettoverlies hadden verwacht. De printerfabrikant heeft gezegd dat het zich nog meer wil gaan richten op het besparen van kosten. Donderdag maakte Dexia bij monde van CEO Pierre Mariani bekend dat het eerste kwartaal van 2009 veel beter was dan van de twee voorgaande kwartalen. Daarnaast stelde de topman dat de activiteiten op het gebied van lokale overheidsfinanciering solide zijn gebleven.

Op donderdag maakte de ECB bekend dat het het belangrijkste rentetarief in de eurozone heeft verlaagd met 0,25% tot 1,25%. Dit was lager dan de 0,50% waar de markt op had gerekend. Met de verlaging hoopt de ECB investeringen te stimuleren waarmee de economie weer op gang kan komen.