Schroders: De langste bullmarkt in vijf grafieken

De Amerikaanse aandelenmarkten beleven momenteel de langstdurende bullmarkt in de geschiedenis. De huidige stijging van de markten overtreft die uit de jaren negentig. Marcus Brookes, hoofd multi-management bij Schroders , vertelt het verhaal aan de hand van vijf grafieken.

Wat is een bullmarkt?

De definitie van een bullmarkt is een stijgende markt, zonder dat deze meer dan 20% daalt onder de hoogste stand. Veel handelaren die momenteel actief zijn, hebben in hun jonge carrière nog niets anders dan stijgende koersen meegemaakt. Sinds maart 2009 is de S&P500 323% gestegen, en worden alle dividenduitkeringen meegerekend dan bedraagt de stijging zelfs 415% (total return).

Bullmarkten

Lage rente en Trump

Sinds 1970 heeft de S&P500 zeven bullmarkten meegemaakt. Vijf daarvan kenden een stijging van meer dan 100%. De huidige bullmarkt begon in maart 2009 en is aangejaagd door extreem lage rentestanden en een ruim monetair beleid. De opmars is nog eens verlengd door de belastingverlagingen die Trump doorvoerde.

Longestbullmarkets

Wereldwijde bullmarkt

De Amerikaanse beurzen hebben de afgelopen negen jaar de meeste winst weten te boeken. Maar stijgende markten zijn een wereldwijd fenomeen. De Duitse beurs is 250% gestegen; de Britse, Chinese en Japanse aandelenmarkten rond de 200%. De prijzen van assets konden over een breed front stijgen dankzij de wereldwijde toepassing van QE. Hierdoor zijn de financieringskosten sterk gereduceerd, konden kredietverstrekkers goedkoop geld blijven lenen en bedrijven geld uitgeven.

Aandelenrendementen

Technologie gaat aan kop

Net als in de negentiger jaren hebben technologieaandelen de meeste winsten geboekt. Als een belegger in 2009 1000 dollar in de technologiesector had belegd, was zijn portefeuille nu 6326 dollar waard. Basismaterialen vormden de slechtst presterende sector. De sector werd tijdens het hoogtepunt van de recessie verlaten door de meeste beleggers, omdat de vraag naar grondstoffen samen met de wereldwijde groei terugliep.

Renteoprente

Zijn waarderingen nog wel aantrekkelijk?

Zodra de aandelenkoersen sneller stijgen dan de bedrijfswinsten, veranderen ook de waarderingen. Koerswinstverhoudingen en price-to-book waarden zijn sterk gestegen. Beleggers staan voor de uitdaging om te bepalen of zulke waarderingen nog aantrekkelijk zijn. Om dergelijke hoge waarderingen te rechtvaardigen, moet een sterke economische groei de bedrijfswinsten stuwen.

Dividendaandelen

Dit keer is het anders…

Er is wel een cruciaal verschil tussen de huidige bullmarkt en eerdere. Tijdens de ‘tech boom’ was het een beperkt aantal bedrijven met een hoge waardering. In de huidige markt hebben veel meer bedrijven hoge waarderingen. Het probleem is dat de winstgroei waarschijnlijk over zijn hoogtepunt heen is, centrale banken hun stimulerende beleid afbouwen en de rente stijgt. Dat is verre van een perfecte mix voor beleggers.

Volatiele assets mijden

Schroders vindt het daarom niet de tijd om overwogen te zijn in volatiele activa, die duur lijken en die goede economische tijden vereisen om een hoge waardering te rechtvaardigen. Minder volatiele beleggingen, zoals cash, zijn nu aantrekkelijk. Opvallend is dat kortlopend Amerikaans schuldpapier momenteel beter rendeert dan de aandelenmarkten.