Dubai zorgt voor rallytwijfels

Analisten en beurshandelaren zijn verdeeld over de vraag of er wel of geen eindejaarsrally komt in december, traditioneel gezien de mooiste beursmaand van het jaar. De financiële onzekerheid in Dubai roept bij sommigen te veel herinneringen op aan het rampjaar 2008. Een grote terugval verwachten de marktvorsers echter niet.

,,Wij gingen er eerst vanuit dat we rustig het jaar zouden uitgaan, maar de risicoperceptie onder beleggers is door deze onaangename verrassing helemaal terug'', stelt Sander Noordhof, analist bij vermogensbeheerder Eureffect. Hij voorziet dat de AEX , de belangrijkste beursindex in Amsterdam, het jaar afsluit rond de 300 punten. Dat zou nog altijd een winst betekenen van ruim 20 procent vergeleken met de slotstand van eind vorig jaar (245,94 punten).

Maandag koerste de toonaangevende beursgraadmeter rond de 307 punten. De angst voor de blootstelling van de financiële sector aan de schuldenberg van Dubai World, het grootste beleggingsvehikel van het emiraat, zorgde de afgelopen handelsdagen voor fikse koersdalingen op de effectenmarkten wereldwijd.

Reacties
Noordhof begrijpt de reacties van beleggers wel. ,,Als bedrijven daar bij de huidige lage rente al in de problemen komen, wat gebeurt er dan straks wanneer de rente weer gaat stijgen ?'', vraagt hij zich af.

Ronald Doeswijk, beleggingsstrateeg bij Robeco, denkt wel dat de beurs de komende weken omhooggaat. Dubai zal volgens hem geen domino-effect hebben op de opkomende markten. ,,Het heeft even een schrikreactie teweeggebracht, maar drijfveren voor de beurs zijn er nog genoeg'', aldus Doeswijk.

Volgens de beurskenners staan er nog voldoende beleggers klaar aan de zijlijn om in aandelen te stappen, mede door de lage rentetarieven op spaarrekeningen. ,,Er is geld genoeg, dat is het probleem niet'', zegt Corné van Zeijl, fondsmanager bij SNS. ,,Natuurlijk heeft Dubai redelijk wat roet in het eten gegooid en het sentiment beschadigd, maar de blootstelling van Westerse landen is vrij beperkt. Dubai is een vrij geïsoleerd fenomeen'', aldus Van Zeijl.

Beren op de weg
Van Lanschot Bankiers, met een koersdoel van 300 punten voor de AEX , ziet vooral beren op de weg. Het beurssentiment wordt de komende weken volgens de bank vooral bepaald door twee belangrijke Amerikaanse macrocijfers die deze week worden gepubliceerd. Het gaat om het banenrapport over november en de bedrijvigheid in de industriële sector. ,,Het zou zo maar kunnen dat deze cijfers tegenvallen en dan zal het wel een beetje gebeurd zijn op de beurs voor dit jaar'',aldus Wim van Assenbergh, beleggingsstrateeg bij Van Lanschot.

Positief is dat driekwart van de decemberbeursmaanden de afgelopen veertig jaar in de plus is geëindigd. Van Zeijl verwacht dat de index van meest verhandelde aandelen in Amsterdam dit jaar weer een eindsprintje maakt, tot zo'n 325 punten. De beursmaand december is volgens Doeswijk extra mooi wanneer de eerste elf maanden van het jaar het goed hebben gedaan. Hij schrijft dit toe aan het fenomeen 'window dressing'. Dat is een terugkerend ritueel waarbij fondsbeheerders aan het einde van het jaar hun beleggingsportefeuille verfraaien door goedpresterende aandelen bij te kopen en de achterblijvers te dumpen.

ANP